FRÅGA: Jag har länge känt att något inte står helt rätt till. Jag har känt mig frusen, trött och svullen och tappat en massa hår. Nu var jag hos läkaren och det visar sig att jag har fel på min sköldkörtel. Jag har fått medicin, men undrar om jag inte kan göra något själv med kosten? /Eva

Dietist Sofia Antonsson svarar:

”Välj mat med så mycket näring som möjligt”

sofia

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vår dietist Sofia Antonsson svarar på frågor om kost och din hälsa.

Problem med sköldkörteln av det slag du beskriver kallas för hypotyreos. Det betyder att du har en underfunktion i sköldkörteln, så att kroppen går lite på sparlåga. Vanliga symptom är trötthet, nedstämdhet, humörsvängningar, viktuppgång, torra ögon, huvudvärk och domningar. En del drabbas i stället av en överproduktion av sköldkörtelhormoner och då kallas det för hypertyreos. Kroppen blir då tvärtom uppe i varv, man kan gå ner i vikt och ha svårt att varva ner.

Framförallt hypotyreos, alltså underfunktion, är en vanlig åkomma som drabbar främst kvinnor. Sjukdomen kan debutera när som helst, men det är vanligt att besvären kommer en bit in i livet och en del får problem i samband med en graviditet. Behandlingen sker med Levaxin, som är syntetiskt sköldkörtelhormon. En del blir direkt bättre med Levaxin, andra upplever att de inte blir det och då får man försöka se till andra faktorer som kost och livsstil.

Det finns i dag inga evidensbaserade kostråd vid sköldkörtelproblem, men mitt råd är att äta mat med så mycket näring som möjligt. Det innebär till exempel frukter, grönsaker, bär, nötter och frön. Många mår också bättre av att se över livsstilen med hänsyn till stress. Kanske behöver du träna yoga i stället för att köra högintensiva pass på gymmet? Det finns också studier gjorda på tillskott med den indiska örten Ashwaghanda som verkar lovande vid mild hypotyreos.

Psst! Vill du få till en kost som funkar hela livet? Kolla in vår onlinekurs:

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!