FRÅGA: Hur är det egentligen med laktosintolerans? Jag är själv 50 plus och har aldrig haft besvär av laktos. Däremot tycker jag att var och varannan runt mig, framför allt de som är yngre, har problem med laktos. Mitt barnbarn som är tre år utreds nu för laktosintolerans, vilket jag tycker verkar märkligt eftersom jag har läst att det är ovanligt att barn är laktosintoleranta. /Cattis

Dietist Sofia Antonsson svarar:

”I de flesta fall är det inte laktosintolerans!”

sofia

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vår dietist Sofia Antonsson svarar på frågor om din hälsa.

– Din spaning är helt riktig. Allt fler uppger att de har problem med laktos, trots att förekomsten av laktosintolerans fortfarande är omkring 5 procent bland personer som är födda i Sverige. I andra delar av världen är det betydligt vanligare att vara laktosintolerant.

Anledningen är att de flesta av oss i Norden har kvar genen för att producera laktas, enzymet som bryter ner laktos i tunntarmen, även i vuxen ålder. Det vanliga är annars att alla människor föds med förmågan att bryta ner laktos, men att förmågan avtar ju äldre man blir. Därför är det ovanligt att barn blir laktosintoleranta innan skolåldern.

Problemet är att föräldrar till barn med krånglande magar ofta får det felaktiga rådet att ta bort laktos som ett första steg. Risken är då att man missar andra sjukdomar. En ordentlig utredning krävs alltså i dessa fall.

Vi vet att det är vanligt med krånglande magar i dag och det är lätt att börja testa med kosten själv. I de flesta fall är det inte laktosintolerans, utan en funktionell störning som till exempel IBS, som ligger bakom magproblemen. Då hjälper det inte att bara välja laktosfritt, utan det kräver en helt annan behandling för att komma tillrätta med problemen.

Det har också uppstått en rad missuppfattningar när det gäller laktosintolerans. Vanligen tål man 3–5 gram laktos per dag även om man är laktosintolerant. Det betyder att de flesta klarar lite vanlig mjölk i kaffet eller en skvätt grädde i maten. Vanlig hårdost är helt laktosfri och går bra att äta. Likaså innehåller vanligt smör så pass lite laktos att även en laktosintolerant person klarar av det. Grunden är alltså att skaffa sig ordentlig kunskap om vad det är som orsakar magproblemen. Därefter bör man testa sin toleransnivå för att inte bli onödigt begränsad och krångla till det.

Psst! Vill du få till en kost som funkar hela livet? Kolla in vår onlinekurs:

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!