FRÅGA: Jag är nybliven vegetarian och undrar nu hur det är med sojaprodukter? Har hört både att de är nyttiga, men också att de skulle vara skadligt för muskelutvecklingen om man tränar mycket. Vad stämmer egentligen? Jag vill gärna hitta ett bra och ”köttigt” alternativ till ”vanligt”, animaliskt kött. /Jill

Dietist Karin Magnusson svarar:
”Sojaprodukter är rikt på fullvärdigt protein”

Karin Magnusson

ToppHälsas dietist Karin Magnusson svarar på frågor om kost.

– Ja, soja är ett mytomspunnet livsmedel. Och när vi pratar om soja i det här sammanhanget menar jag sojabönor och produkter som är gjorda av sojabönor, till exempel tofu, sojakorv, sojafärs, med mera.

Soja är näringsrikt och ett av få vegetariska livsmedel som är rikt på fullvärdigt protein. Det innehåller alltså alla de livsnödvändiga aminosyrorna och kan därför jämföras med kött ur näringssynpunkt.

En vanlig myt som rör just soja, kopplad till träning, grundar sig i att soja innehåller fytoöstrogener. Det är en grupp ämnen som påminner om det kvinnliga könshormonet östrogen. Sojakritiker hävdar att fytoöstrogenerna skulle konkurrera ut testosteronet och göra det svårare att bygga muskelmassa. Det är viktigt att komma ihåg att även om fytoöstrogenerna liknar östrogen så är det inte samma sak, och för att soja skulle ha någon hormonell effekt i kroppen krävs det att du äter kilovis varje dag. Håller du dig till en normal mängd är det ingen fara alls.

Soja odlas i stora delar av världen och det största problemet med det tycker jag är att det måste importeras. Men kolla gärna på förpackningarna, det finns soja som är odlad i USA och Brasilien (och som du kanske kan undvika) men också soja som är odlad i Europa.

Psst! Vill du komma in i bra matvanor – som du enkelt håller resten av livet? Kolla in vår populära kurs:

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!