FRÅGA: Jag känner mig förvirrad. Min mage har alltid krånglat och nu tog jag tag i det och gick till läkaren. Testerna för laktosintolerans och glutenintolerans visade inget, men min mage blir som en ballong när jag äter bröd och pasta. Ska jag undvika gluten ändå? /Jenny

Dietist Sofia Antonsson svarar:

”Utred om du lider av IBS”

sofia

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vår dietist Sofia Antonsson svarar på frågor om din hälsa.

– Jag förstår att du känner dig förvirrad. Först och främst behöver vi reda ut skillnaden på glutenintolerans, glutenkänslighet och IBS (Irritable Bowel Syndrome).

Vid glutenintolerans har man via blodprov påvisade antikroppar i blodet mot glutenproteinet och man får då diagnosen glutenintolerans eller celiaki som det heter. Celiaki drabbar cirka 1–3 procent av befolkningen i Sverige och behandlingen är strikt glutenfri kost livet ut.

Glutenkänslighet drabbar relativt få och innebär att man får besvär vid intag av gluten utan att uppvisa antikroppar mot gluten. För dem som är glutenkänsliga är det generellt mängden gluten som intas som avgör om man får symptom eller inte. Symptom på glutenkänslighet kan vara till exempel huvudvärk, energilöshet och ledvärk.

Många med IBS och orolig mage kopplar ihop sina symptom med just intag av bröd och pasta, och det mest rimliga är då att man tänker att det är gluten som är boven. Det stämmer dock inte. För den som har IBS eller IBS-­liknande symptom som uppblåsthet, gaser och smärta, är det fibrerna i sädesslagen som ställer till det genom att jäsa i magen, och inte gluten. Dock kan både den med IBS och celiaki äta glutenfritt bröd eftersom både gluten och fibrerna vanligtvis är borttagna. De flesta med IBS klarar också bröd gjort på dinkel. Dinkel innehåller fortfarande gluten, men en mindre mängd av de fibrer som kan störa magen. Havre går också bra eftersom det är naturligt glutenfritt och dessutom har ett högt innehåll av magvänliga fibrer.

Eftersom du inte är glutenintolerant behöver du inte undvika gluten. Men det kan vara bra att vidare utreda vad det är som gör att du får besvär, och om du till exempel lider av IBS, vilket kan ge de besvär du beskriver.