Fråga: Jag har hört att det är större risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation om man tränar mycket! Stämmer det? Hur kommer det sig att man kan få hjärtstopp om man drabbas av hjärtmuskelinflammation? /Hannele

Dr Tony Duberg svarar:
”Vid träning aktiveras hjärtmuskeln”

Doktor Tony Duberg

ToppHälsas doktor, Tony Duberg, svarar på frågor om din hälsa.

– Hjärtmuskel-inflammation (myokardit) har alltid varit en fruktad komplikation inom idrottsmedicinen, eftersom det finns risk att drabbas av rytmstörningar och i värsta fall plötslig död. En sådan komplikation är dock sällsynt.

De flesta som får hjärtmuskel- inflammation har tidigare haft en luftvägsinfektion. Många olika virus och bakterier kan orsaka hjärtmuskelinflammation. I ett tidigt skede av exempelvis en virusinfektion kommer ofta virus ut i blodbanan. Vid träning och framför allt konditionsträning, aktiveras hjärtmuskeln, vilket leder till flera förändringar. Bland annat exponeras fler receptorer på hjärtmuskelcellens yta, vilket ökar risken för att virus/bakterier ”fastnar” och infekterar hjärtmuskelcellen. Antalet virus ökar också snabbare om man tränar när man håller på att få en infektion. Det är därför man säger att man inte ska träna måttlig till hårt om man inte känner sig helt bra.

Ofta infekteras hjärtmuskeln utan några symtom. De klassiska symtomen är yrsel, andfåddhet och trötthet. Om hjärtsäcken är inblandad kan det ge en diffus bröstsmärta, ibland ihop med andningen. I sällsynta fall kan hjärtmuskelcellerna i närheten av hjärtats impulsledningssystem infekteras. Då finns det risk för hjärtrytmrubbningar och i värsta fall plötslig död.

Psst! Låt hjärtat jobba (om du är frisk förstås). Passa dessutom på att tanka inspiration och komma in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.