FRÅGA: Är det farligt att träna med halsont? Jag drar till mig förkylningar stup i kvarten, och får snuva och ont i halsen ofta, utan att bli riktigt sjuk. Jag behöver inte vara hemma från jobbet till exempel, för jag känner mig inte klen. Alltså, det är så irriterande att det stör min träningsrutin. Kan jag fortsätta träna trots att jag är lite röd och irriterad i halsen? /Catharina

Doktor Tony Duberg svarar:
”Det finns risker med att träna med halsinfektion”

Doktor Tony Duberg

ToppHälsas doktor, Tony Duberg, svarar på frågor om din hälsa.

– Generellt gäller rådet att ta det försiktigt, alternativt avstå fysisk aktivitet när man har någon form av infektion i kroppen. Luftvägsinfektioner orsakas vanligtvis av virus eller bakterier. Halsont beror oftast på att något virus växer till i hals-slemhinnan och orsakar symtom. Vid virusorsakad halsfluss förekommer nästan alltid även symtom i form av snuva/nästäppa och/eller hosta.

När man i stället insjuknar hastigt med halsont och feber, utan vanliga förkylningssymtom som snuva/nästäppa och hosta, är orsaken vanligtvis bakterier. Ett undantag är körtelfeber, som orsakas av ett virus och ger svåra halssmärtor samt hög feber.

Vid fysiskt aktivitet stimuleras ditt immunförsvar. Om du motionerar regelbundet och är noggrann med återhämtningen, så stärks det. Och tvärtom, om du tränar för hårt och för ofta utan att vila tillräckligt, så finns det risk att immunförsvaret försvagas. Och ja, det finns risker med att träna med en halsinfektion.

Den infektion du har kan bli mer utdragen och bland annat sprida sig till hjärta och lungor. Hjärtmuskelinflammation är en fruktad infektionskomplikation som i undantagsfall kan leda till rytmstörningar samt plötslig död. I början av en halsinfektion är det svårt att veta hur den kommer att utveckla sig, och om orsaken är ett virus eller en bakterie. En generell rekommendation är att vara försiktig de första 1–3 dagarna och se vad som händer. Om du har feber eller en sjukdomskänsla så ska du alltid vila! Om du drabbats av körtelfeber, så gäller särskilda riktlinjer för fysisk aktivitet.

När det vänder och du känner dig bättre, tycker jag att du ska börja med träning med lätt intensitet.

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!