FRÅGA: Varför blöder det när jag går på toa? Det kommer lite blod på pappret när jag gjort mina behov, jag har inga större problem av det, men det känns olustigt. Ibland gör det lite ont också, när jag är lite hård i magen eller inte har varit på toa på länge. /Orolig

Läkaren Tony Duberg svarar:

”Det är viktigt att utesluta orsaker”

Doktor Tony Duberg

ToppHälsas doktor, Tony Duberg, svarar på frågor om din hälsa.

– Det är lite svårt att svara på varför det blöder utifrån den info du ger. De vanligaste orsakerna till att man kan få lite blod på pappret när man uträttat sina behov är sprickor i ändtarmsöppningen samt hemorrojder. Båda kan uppstå till följd av bland annat förstoppning, men också efter graviditet/förlossning.

Vid sprickbildning förekommer ofta smärtor samt lite färskt blod på pappret när man torkar sig. Vid hemorrojder kan man ibland känna små kulor i ändtarmen. Blödningen kan bli rätt riklig i samband med avföring och det kan droppa ner i toaletten. Men alla blödningar från ändtarmen är inte hemorrojder eller sprickbildning!

Läs också: Bli kvitt din IBS-mage

Det är viktigt att utesluta andra orsaker som kan ge blödning från ändtarmen, till exempel cancer i tjocktarm eller ändtarm. Det brukar då finnas övriga symtom, till exempel förändrade avföringsvanor som förstoppning eller diarré. Men det finns inte alltid fler symptom. Det kan också finnas andra orsaker till att det kommer lite blod; polyper samt inflammatoriska tillstånd kan ge blod och slem i avföringen.

Cirka 20–30 procent av befolkningen upptäcker blod i avföringen under ett år. Relativt få söker läkare. Risken att drabbas av tarmcancer ökar med ålder. Om du är osäker på var blodet kommer ifrån rekommenderar jag dig att söka din vårdcentral för en bedömning.

Psst! Håll igång magen för att undvika förstoppning med vår nya träningskurs

Träna mage, rumpa och lår med D-Flex och Pam- Kom i form på 6 veckor!

Tillgång: Du har obegränsad tillgång till kursen under 12 månader. Hur: Du går onlinekursen enkelt från din dator, surfplatta eller smartphone. Pris: 499 kr

Kopknapp rosa vanster

Att stärka bålen leder till att du blir slankare, starkare och får en bättre hållning. I kursen får du ett träningsschema utformat av D-Flex som tydligt visar vilka pass du ska göra och när. Du får tipsen och knepen för att fortsätta vara motiverad och lär dig att sätta upp delmål.

Kursen innehåller 14 filmer där du får tips och pepp, men också roliga och fartfyllda träningspass som är anpassade för att stärka bålen. Kom i ditt livs bästa form med hjälp av vår kurs!