Fråga: Mitt hjärta gör dubbelslag ibland, är det farligt? Jag har bra kondition, och det kommer precis när som helst (faktiskt aldrig vid träning). Det går snabbt över. /Theresia

Doktor Tony Duberg svarar:
”Det finns olika orsaker till hjärtklappning”

Doktor Tony Duberg

ToppHälsas doktor, Tony Duberg, svarar på frågor om din hälsa.

– Känslan av hjärtklappning (palpitationer) förekommer hos de flesta och är sällan något att oroa sig för. Hjärtrytmen har normalt en frekvens på runt 50–70 slag per minut, i vila. Ibland kan ett hjärtslag komma en aning tidigare än det föregående, det är det vi kallar extraslag. Efter ett sådant kan det blir en lite längre paus till nästa slag. Då hinner hjärtat fyllas med mer blod och när det ska pumpas ut blir hjärtslaget lite kraftigare och det kan upplevas som att hjärtat hoppar till.

Andra orsaker till hjärtklappning är ångest och spänningstillstånd, liksom hög konsumtion av till exempel koffein och tobak. Man får en adrenalinutsöndring som ger en ökad pulsfrekvens samt hårda tydliga hjärtslag. Vid ångest har vi också en tendens att fokusera på hjärtat, vilket ytterligare kan förstärka obehaget. Du skriver att du har god kondition och sannolikt motionerar du regelbundet. Att dina dubbelslag aldrig kommer vid träning är bra. Aerob fysisk träning ökar hjärtats slagvolym. Efter endast några månaders tillräckligt intensiv fysisk träning kan vilopulsen sjunka med 5–15 slag per minut.

I de allra flesta fall är hjärtklappning ofarligt, men någon gång kan det vara symtom på en underliggande hjärtrytmrubbning, som kräver läkarbedömning och utredning. Det kan vara om man har extraslag och oregelbunden hjärtrytm i anslutning till träning. Eller bröstsmärta som kräver omedelbar kontakt med läkare. Om man besväras av återkommande hjärtklappning och är orolig ska man kontakta sin husläkare för en kontroll.

Psst! Låt hjärtat jobba och kom in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.