FRÅGA: En del säger att magkatarr beror på en bakterie. Men jag får det när jag är stressad, så jag har svårt att tro på den förklaringen. Kan du reda ut frågan åt mig? / Natalie

 

Dr Tony Duberg svarar: ”Stress kan ge dig magkatarr!”

Doktor Tony Duberg

ToppHälsas doktor, Tony Duberg, svarar på frågor om din hälsa

– Det finns en bakterie, Helicobacter pylori (Hp), som överlever i den sura miljö som finns i magsäcken. Där utsöndras saltsyra och andra ämnen, vars uppgift är att eliminera bakterier och andra mikroorganismer. Saltsyran och ensymerna bryter också ner maten och gör den mer flytande. Man skulle kunna tänka sig att det är svårt för en bakterie att överleva i en sådan miljö. Men till sitt försvar har Hp en förmåga att utsöndra och omge sig av ett ämne som är starkt basiskt och som skyddar mot surheten i magsäcken. Hp kan fästa i slemhinnan i tolvfingertarmen och i magsäcken, och på det sättet starta en infektion. Med tiden kan infektionen leda till en kronisk inflammation i slemhinnan. Det försvagar slemhinnans motståndskraft mot den sura magsyran och risken för magsår ökar.

Man brukar säga att cirka 10-50 procent (förekomsten varierar beroende på ålder) av Sveriges befolkning är infekterade med Hp, men de flesta märker inget av det, och utvecklar varken magsäcks- eller tolvfingertarmssår.

När det gäller magkatarr, som i medicinska termer kallas dyspepsi, finns inget tydligt samband med magbakterien Hp. Magkatarr brukar yttra sig som återkommande värk, brännande smärta och obehag i övre delen av magen. Precis som du skriver, kan din stress vara det som framkallar eller förvärrar dina magbesvär. Oregelbundna måltider och dåliga eller mindre bra livsvanor kan också förvärra tillståndet, liksom livsmedel som starka kryddor, lök, citrusfrukter.

Ibland kan det var svårt att av bara sjukdomshistorien skilja mellan magkatarr och sår i tolvfingertarm och magsäck. Då vill man ofta undersöka magen med gastroskopi, för att kunna ställa rätt diagnos. Magkatarr kan ibland försämra den fysiska prestationsförmågan, men träning ger inga negativa konsekvenser.

Psst! Stressa ner,  träna samt ät gott och njut med gott samvete – kom in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.