FRÅGA: Jag är tjej, och då är det väl inte så vanligt att håret blir tunnare med åren? Jag tycker att jag tappar mycket hår. Kan jag göra något åt det här? /Liz

Doktor Tony Duberg svarar:
”Vid stark stress kan hårstrån gå in i vilofas”

Doktor Tony Duberg

ToppHälsas doktor, Tony Duberg, svarar på frågor om din hälsa.

– Det är relativt vanligt, och över en tredjedel av alla kvinnor upplever perioder i livet då de tappar mycket hår. Varför du upplever att det blir tunnare är däremot svårt att säga. Men det finns flera former av håravfall.

Hårbotten har i genomsnitt 100 000 hårstrån. Stråets livscykel består i huvudsak av tre faser. I den första, tillväxtfasen, befinner sig cirka 90 procent av hårstråna. Efter cirka tre år eller mer, avslutas den med så kallad programmerad celldöd. Efter cirka tre månader i vila tappar man hårstrået.

Vid stark kroppslig eller psykisk stress kan hårstrån gå in i vilofas. Det kan till exempel vara efter en kraftig infektion, förlossning, snabb viktnedgång, näringsbrist, vissa mediciner, hormoner och så vidare. Håravfallet är då generellt lokaliserat och kan hålla i sig i upp till sex månader.

Det finns förstås också mer specifika orsaker till att man tappar hår, som är kopplade till bakomliggande sjukdomar. Då krävs provtagning och i vissa fall en hormonell utredning, för att ta reda på orsaken. Om du upplever fortsatta besvär ska du se till att bli diagnostiserad för att utifrån det få rätt behandling.

Psst! Se till att få i dig all näring du behöver och kom in i bra matvanor med vår populära onlinekurs!

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!