FRÅGA: Min partner vill ha sex helst varje dag, och om vi inte har sex på flera dagar tror han att det är något fel. Jag gillar också sex, men har inte riktigt lust varje dag – det finns ju annat i livet som också tar energi, och en del dagar känner jag att jag inte har några krafter till sex kvar. Hur ska jag få min man att förstå, och hur ska vi hitta en kompromiss kring det här? /Johanna

Samtalsterapeut Åsa Nyvall svarar:

”Varje kram eller fysiskt närmande skapar lätt anspänning”

 

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och samtalsterapeut Åsa Nyvall svarar på frågor om hälsa.

– Att ha olika stark sexlust kan ställa till det i en kärleksrelation. Den som har stark lust känner sig avvisad när hen blir nekad en kärleksstund, vilket i sin tur ofta leder till funderingar av olika slag. Som att man inte är tillräckligt attraktiv, eller att det är en indikation på att man inte har det bra i sin relation. När dessa hjärnspöken fått fäste, är det många gånger svårt att göra sig av med dem. Och varje gång man inte möts i den sexuella lusten bekräftas oron.

Å andra sidan så kan det för den som har mindre sexlust vara precis lika besvärligt. Varje kram eller fysiskt närmande skapar lätt anspänning, eftersom det finns en rädsla i att det finns förväntningar om att det ska leda till sex. Man vill inte göra sin partner besviken, men är också rädd för att göra något som inte känns bra, om lusten inte infinner sig. Och på samma sätt knackar hjärnspökena på dörren. Man börjar fundera på om det är något fel på en själv eftersom man inte känner samma lust, eller får tankar kring om det är något som inte står rätt till i relationen.

Många gånger kan man lösa en hel del genom att sätta sig ner och prata om det här med sin partner. Resonera kring hur man kan gå tillväga om sexlusten är olika stor. För när man för samtal om det här upplever många att en del av spänningarna släpper, för att man inte längre låtsas som allt är som det ska, när båda går runt och bär på samma typ av funderingar.

Min erfarenhet är tyvärr att många par har svårt för att prata om sex. Att det kan kännas obekvämt. Men för att ha en sund och fin sexuell relation behöver man samtala om det då och då. Behoven kan förändras allteftersom livet bjuder på olika situationer, vilket också kan påverka vår sexlust. Då måste man prata om det och resonera kring hur man ska hantera det i relationen, så att båda kan känna sig trygga.

Min rekommendation är ni sitter ner och pratar om det. Så öppet och ärligt ni bara kan, med syftet att komma närmare varandra och finna ett förhållningssätt som ni båda kan trivas med kring sex i er relation. Innan ni går in och försöker hitta hur ofta ni ska ha sex, är det bra att ni båda får sätta ord på vad sex egentligen innebär för var och en av er. Att ni får definiera vad sex är. För det är viktigt att veta att ni pratar om samma sak.

När jag möter klienter som har utmaningar i sitt sexliv är det väldigt vanligt att man egentligen har olika bilder av vad sex är, trots att man tror att man har samma bild när man samtalar. När man då lyfter det, blir det också begripligt varför det är så svårt att nå varandra. För någon kanske sex är utlösning. För en annan är sex att vara fysiskt nära. Stor skillnad förstås, om vi sitter med två olika bilder men tror att vi diskuterar samma sak. Bara där kan en del par finna lösningar, genom att tillsammans definiera vad som är sex – och vad som är annan typ av fysisk närhet, och hur man vill ha det med de olika dimensionerna i sin relation. Om sex mest handlar om att få utlösning, då kan ju den som har mest sexdrift ta hand om det på egen hand, så att de kärleksstunder ni delar i stället kan få handla om den gemensamma njutningen. Eller om sex mest handlar om att få känna hud mot hud, då kan det kanske vara underbart att sova nakna, nära varandra. Och stanna vid det. Så att de gånger man i stället vill älska passionerat kan få njuta av det då.

Sex är så mycket, så det är något man i en parrelation verkligen behöver samtala om. När ni har kommit så här långt, är det sedan fint att försöka närma sig vad båda kan tycka är lagom vad gäller hur ofta ni vill ha sex i er relation, för att ni skall må gott ihop. En del par vill ha sex många gånger varje vecka, medan andra par är nöjda med att aldrig ha det. Inget är rätt eller fel, men ni behöver våga prata om det för att hitta den frekvens som ni mår bra av. Om ni skulle märka att ni inte når varandra, eller om det känns för svårt att prata om, är min rekommendation att ta hjälp av en parterapeut. Det finns många duktiga parterapeuter som har stor erfarenhet av att hjälpa par med just detta. Varmt lycka till!

Psst! Kolla in vår yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr