FRÅGA: Ibland känner jag en lätt huvudvärk när jag ska träna. Troliga orsaker är allt från stress (för att jag skyndat till gymmet, inte den vardagliga stressen). Andra gånger kan jag ha sovit aningen för lite, eller vet att jag borde ha druckit lite mer under dagen. Det här händer inte jätteofta, men när det gör det, ska jag ta det lugnt, ta en huvudvärkstablett före träningen (det hjälper! ) eller inte, för att jag då missar ett varningstecken? /Elsa

Doktor Tony Duberg svarar om huvudvärk:

”Om den inte besvärar dig kan du träna!”

Doktor Tony Duberg

ToppHälsas doktor, Tony Duberg, svarar på frågor om din hälsa.

– Du verkar ha identifierat tänkbara orsaker till huvudvärken. Huvudvärk är ett mycket vanligt symtom som de flesta har upplevt någon gång. Som du skriver är det vanligt efter dålig sömn, vid överansträngning eller stress.

Det här brukar kallas spänningshuvudvärk, och som namnet antyder finns det ofta ett spänningstillstånd i huvud och nackmuskulatur. Smärtan brukar vara tryckande och/eller molande, och oftast kännas över hela huvudet. Vanligtvis vaknar man inte med den, utan den kommer och ökar under dagen. Behandlingen går ut på att identifiera utlösande faktorer och samband mellan exempelvis mental stress och kroppsliga besvär. Allmän fysisk träning har ofta en avslappnande effekt och kan vara tillräcklig för att lindra den här typen av huvudvärk.

Jag tror att det är just spänningshuvudvärk du upplever. Om du inte tycker att det är besvärligt, så ser jag inget hinder för lågintensiv fysisk aktivitet. Värktabletter och träning är ingen bra kombination. Det finns en risk att du hämmar kroppens förmåga att känna smärta och då kan besvären bli värre. Dessutom visar flera studier att så kallade antiinflammatoriska mediciner, som ibuprofen, diklofenak och naproxen försämrar återuppbyggnad och återhämtning efter träning.
Andra orsaker till återkommande huvudvärk kan vara högt blodtryck, migrän eller annan sjukdom. Det kräver läkarbedömning, liksom om värken är kraftig och kommer plötsligt.

Psst! Spänningshuvudvärk eller ej – följ med på ToppHälsas träningsresa för att både stressa ner och ladda dina batterier inför sommaren!

 

TRÄNINGSRESA, GRAN CANARIA

När: 14-21 april
Pris: 15 498 kr
Vad ingår: Flyg tur och retur, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, alla aktiviteter på schemat.