Jag har i stort sett uteslutit mejeriproduker och gluten i tre veckor och kroppen ”svarade” direkt. Visst är det mycket vätska, men jag känner mig mer fast och i bättre form – redan! Finns det ”bevis” på att det fungerar i längden? För visst är det egentligen vad clean eating är, typ bra kolhydrater som potatis, havre etc och rena köttprodukter, vegetabiliskt fett, få mejeriprodukter? /Nyfiken

Kostexperten: ”Det är mängden du äter som påverkar vad du väger”

Svar: Nu vet jag inte riktigt vad du menar med ”svarar direkt”, men jag tolkar det som att det handlar om viktnedgång. Det finns inget bevis för att man skulle gå ner i vikt av att utesluta gluten och mejeriprodukter.

Gluten- och mejeriprodukter finns ofta i det vi ”slentrian-äter”

Däremot – som med all form av kost/diet som handlar om att man utesluter olika saker ur kosten – brukar det bidra till viktnedgång just eftersom man utesluter något och därmed äter mindre.

Gluten och mejeriprodukter finns dessutom ofta i mycket av det vi slentrian-äter (en macka, en bit bröd till maten, en kaka, sås etc). Så mycket ”onyttigheter” kan försvinna automatiskt när man fokuserar på att utesluta gluten och mejeri.

Jag skulle alltså inte säga att det är det faktum att du tagit bort mejeri och gluten som är grejen, utan vad du äter nu istället: mindre mat och energi/kalorier – och mer näring. Vilket innebär att du går ner i vikt och mår toppen!

LÄS OCKSÅ: 7 myter om gluten (enligt forskning!)

Clean eating är näringsrika råvaror utan ”skit”

Clean eating handlar om att äta rena råvaror. Det innebär precis som du skriver bra kolhydratkällor som rotfrukter, ris, potatis, frukt, grönsaker, fisk, kött, baljväxter, nötter, frön etc. Helt enkelt näringsrika råvaror och mindre ”skit”.

Om man överäter kan man gå upp i vikt av att lägga om kosten till mer clean – det är absolut inget givet viktskydd. Även om många upplever det omvända – det vill säga att man går ner.

Själv älskar jag nötter och olivolja och måste hålla lite koll på det så att det inte blir för mycket. Annars börjar det spänna i linningen direkt – utan att jag ätit ett enda gram gluten eller mejeriprodukt.

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska råvaror att äta om du vill må bra – och hålla vikten