De flesta har nog varit med om att hälsa på en person för att i nästa ögonblick ha glömt bort dess namn. Eller tvingats erkänna inför en bekant att man inte längre kommer ihåg vad hen heter. Med dessa knep behöver du inte råka ut för detta mer.

1. Tänk positivt

– Tänk inte ”Jag är så dålig på namn, jag kommer aldrig att komma ihåg detta”, säger minnestränaren Jon Keith till Prevention.com.

Enligt Jon Keith konkurrerar nämligen stresskänslorna med minnet, vilket gör det svårare att komma ihåg ett namn om man fokuserat på att man inte kommer minnas det.

2. Lägg märke till omgivningen

Se dig omkring när personen i fråga sagt sitt namn – vad är det för färg på väggen, vad finns utanför fönstret? Att relatera ett namn till något annat kan underlätta minnet, menar Jon Keith.

3. Var säker på att du verkligen hör namnet

– Det här låter självklart, men jag försäkrar att det är många människor som inte ens lyssnar till hela namnet, berättar Jon Keith.

Eftersom vi ofta träffar folk i röriga miljöer kan det vara en utmaning att höra namnet, men Jon Keith har en smart strategi man kan ta till: Repetera namnet högt direkt efter att någon presenterat sig, då kan personen rätta dig ifall du säger fel utan att det blir konstigt. Om du inser att du inte uppfattade namnet kan du helt enkelt be personen att säga det igen.

– Svårare än så behöver det inte vara, menar Jon Keith.

Att komma ihåg namn på människor är svårt men går att lära sig

Foto: iStock

4. Fokusera på ansiktet

Jon Keith rekommenderar att du noterar personens ansiktsdrag genom att i huvudet rita ett Z framför dess ansikte. Detta gör att du snabbt ser om personen har en speciell ögonfärg, ett bländande leende eller något annat som sticker ut och som du kan associera med namnet.

5. Stava i huvudet

Stava personens namn i huvudet för att lägga det på minnet. Om du inser att du inte vet hur det stavas hjälper även det minnet på traven nästa gång ni ses.

Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa något inom kost, träning och hälsa!

Lisa_Nylen_byline

Läs mer på ToppHälsa:

Professorn: Pengar kan visst köpa lycka – om du spenderar dem rätt