Är gojibär nyttigt eller giftigt? Det så kallade superbäret sägs ha flera fördelar och marknadsförs som bäret som kan förebygga cancer – men nya studier visar på höga halter av giftiga ämnen. Kostexperten och dietisten Karin Magnusson reder ut funderingarna kring det omtalade bäret.

gojibär nyttigt eller giftigt

 

I en studie gjord av Råd & Rön hittades för höga halter av bekämpningsmedel i gojibär, i närmare var tredje påse. Bären är kända för att innehålla höga halter av mineraler och antioxidanter och konsumeras av en bred målgrupp. Stora livsmedelskedjor som ICA och Coop säljer gojibär under sina egna varumärken, men bären går även att hitta hos apotek och olika hälsobutiker. Dietisten och hälsoexperten Karin Magnusson påpekar att gojibär är väldigt nyttiga, men att vi inte får glömma att vi även får i oss antioxidanter i samband med måltider och mellanmål.

– Gojibären är fulla av antioxidanter så nog måste de anses som nyttiga, men vi får även i oss antioxidanter genom annan mat, säger Karin.

Gojibär – Giftiga eller nyttiga?

Karin Magnusson

Karin Magnusson.

De gojibär som säljs i Sverige är till större delen importerade från Kina. Under odlingen använder de kinesiska odlarna ofta väldigt mycket bekämpningsmedel för att hålla buskarna fria från skadeangrepp. Tyvärr kan bären även innehålla gift från mögel om de inte hanterats rätt under torkning och transport. Karin menar att gojibären var väldigt populära för några år sedan när de lanserades i Sverige men att intresset under senare år har minskat.

– Gojibären var väldigt populära för några år sedan när de lanserades i Sverige, men nu under senare år har intresset klingat av lite. Folk har börjat inse att vi inte behöver importera bär från andra sidan jordklotet när vi har fullt av blåbär i våra egna skogar, menar Karin.

Carbofuran och propagit är två ämnen som är förbjudna att använda inom EU, förutom att ämnena påverkar konsumenten påverkar de även miljön, djur samt den som arbetar med att sprida bekämpningsmedlen. Karin tycker inte att det är nödvändigt att vräka i sig gojibär, då det kan finnas en risk att man får i sig gifter. Som vuxen går det bra att lägga lite gojibär över gröten ibland, men att man alltid ska vara försiktigare med vad ens barn får i sig.

Odla ekologiska gojibär – eller välj svenska bär

Trots att det låter skrämmande är gränsvärdena satta för att konsumenter ska förstå att vi kan utsättas för de farliga ämnena från många olika källor. Att gojibären innehåller bekämpningsmedel över gränsvärdena betyder inte att de är farliga att äta. Men den som vill undvika rester av bekämpningsmedel kan istället välja att köpa någon av de ekomärkta produkterna.

– Jag tror inte att gojibär kan skapa hälsoproblem, och det finns ingen daglig rekommendation heller. Men det är klart, om du vet med dig att du äter stora mängder bör du kanske dra ner på intaget. Ät svenska bär istället! Och vill du ha torkade bär finns andra bär att välja på, avslutar Karin.

Ett annat alternativ är att odla sina egna gojibär. Ha bäret i kruka med lecakulor i botten. Låt plantan stå i solljus och gärna frisk luft. Vattna vid behov så att plantan inte torkar ut, låt den stå i humusjord (organisk jord). Börja inomhus under första året och se efter plantan så att den inte torkar.

 

Vill du se mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook eller ladda ner ToppHälsa-appenså missar du inget!

Av: Aida Hodzic