Färskpotatis i en ljummen sallad eller till en bit grillat kan vara det godaste som finns. Men går det att äta grön potatis? Är det giftigt, farligt eller bara en myt?

Enligt Livsmedelsverket kan gröna fläckar på potatis vara en varningssignal att gifter har bildats. Karl-Erik Hellenäs, teamchef och docent på Livsmedelsverket, berättar varför du bör titta igenom potatisen innan du äter den.

Vad är det som händer när potatisen får gröna fläckar?

– Potatis innehåller naturliga gifter som heter solanin och chakonin (glykoalkaloider) som vanligtvis inte är något farligt för kroppen. Men när potatis utsätts för ljus får den en grön färg av sitt klorofyll och ökar produktionen av gifterna.

LÄS OCKSÅ: Rotfruktschips – prova nyttiga snacks till kvällen (superenkelt recept!)

Går det att äta potatisen ändå?

– Om det är någon mindre fläck eller lite grönt på ytan går det att äta potatisen om man är noga med att skära bort hela den gröna delen. Man dör inte av att äta en grön potatis men det är inte så bra för kroppen.

Det här händer om du äter en grön potatis

Glykoalkaloider fungerar som potatisens naturliga bekämpningsmedel mot skadedjur. En potatis som har utsatts för ljus och därför blivit grön innehåller mer av gifterna och smakar därför beskt.

Hur märks det att man har ätit en grön potatis?

Det första man märker är att man får en otäck känsla i halsen eller svalget, en brännande känsla. Glykoalkaloiderna kan göra att man blir illamående och kan kräkas, som en magsjuka. Det är ett nervgift som vid stora intag kan man få alla möjliga symptom som yrsel, trötthet och synstörningar, men sådana allvarliga förgiftningar är väldigt ovanliga.

Grön potatis giftigt – men inte cancerframkallande

Enligt Livsmedelsverket är glykoalkaloider inte cancerframkallande och det är inte känt att de kan ge andra långsiktiga skador. Några allvarliga fall finns inte heller rapporterade från de nordiska länderna trots att solaninhalten i potatisen är högre i Norden jämfört med andra länder.

Är det extra farligt att få i sig glykoalkaloider om man är gravid?

– Nej, inte så vitt man vet. Giftet tas upp i blodet och når säkert fostret också men det tar ingen skada.

LÄS OCKSÅ: 7 livsmedel med oförtjänt dåligt rykte (det är MYCKET nyttigare än du tror!)

Fakta: Näringsvärde potatis (per 100g)

grön potatis

  • 76 kalorier (kcal) per 100 gram
  • cirka 80 g vatten
  • 17,6 g kolhydrater
  • 2,1 g protein
  • 0,1 g fett
  • 7 mg kalcium
  • 0,6 mg järn
  • 53 mg fosfor

Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-Vitamin.

Källa: Svensk Potatis

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!