Att välja sport-bh är inte alltid så lätt som det låter. Förutom färg, form och storlek på byst bör man även utgå från vilken typ av träning man utövar. Välj rätt sportbehå till rätt pass, så att du kan lägga all fokus på träningen. ToppHälsa guidar till hur man hittar rätt och tipsar dessutom om säsongens finaste sport-bh:ar!

En bra sport-bh är a och o för att din träning, vare sig du har stora eller små bröst. Studier visar att en tredjedel av alla kvinnor får ont i brösten av träning och träning utan sport-bh kan skada likväl ligament i brösten som orsaka rygg- och nacksmärtor. Dessutom ger sport-bh:n en skön känsla av att brösten sitter ”på plats” och inte studsar och smärtar under träningen.

Hur hittar man rätt sport-bh?

Din sportbehå ska vara behaglig och ge bra stöd. Den ska vara mjuk och ändå ha stabilitet – men ändå inte vara onödigt åtsittande.

Att välja rätt storlek är otroligt viktigt. Ett bra knep är att prova olika storlekar och hoppa runt lite i provrummet för att vara säker på att storlek, och modell, passar just dig.

Gör provrumstestet:

 1. Ta djupa andetag. Se till att sportbehån sitter åt ordentligt runt bröstkorgen men att det fortfarande känns bra att andas.
 2. Checka axlarna. Se till att banden sitter stadigt över axlarna.
 3. Pendla med armarna. Som när du är ute och springer. Känn efter att det inte är några sömmar som skaver.
 4. Skutta runt. Hoppa omkring så mycket som du bara kan på begränsat utrymme. Känn efter så att du får det stöd du vill ha.
 5. Sträck dig mot tårna. Böj dig alltså framåt så långt du kan och se så att inte brösten hoppar ut någonstans.
 6. Ta av behån. Fundera samtidigt på hur lätt du vill kunna komma ur den när du är svettig och öm i musklerna.

Läs även: Här är de trådlösa hörlurarna som gör din träning roligare och smidigare!

En sport-bh ska sitta tight, inte ha några sömmar som skaver och ha ett ordentligt stöd. Dessutom behöver man utgå från begreppen ”high impact”, ”medium impact” och ”low impact” när man väljer sport-bh: vi förklarar begreppen här under.

Sport-bh med high impact – för dig som älskar högintensiv träning

När du kör de tuffare passen – satsa på maxsupport. Sport-bh:ar med high impact ger det det bästa och mest ordentliga stödet. High impact brukar fungera särskilt bra för dig med större bröst då de ofta är reglerbara eller har extra stöd i form av kupor. Men även du med mindre bröst bör satsa på high impact om du utövar fartfyllda motionsformer som innehåller mycket rörelse och hopp.

Vid löpning och intervallträning bör du ha en sportbehå som ger maximalt stöd för att du ska känna dig bekväm och prestera på topp. Men den måste fortfarande vara bekväm och ha en utmärkt passform.

Sport-bh high impact - Casall W Heroic Sports Bra

Casall W Heroic Sports Bra. Läs mer och köp här.

Redaktionens ”high impact” favoriter:

Investera i en superstabil stöttepelare till dina mest intensiva träningspass.

sport-bh high impact – 6 favoriter

 1. Dubbla lager tyg på kuporna och extra vaddering på sidorna ger maximalt stöd under den allra tuffaste träningen. Ställbara band gör den lätt att anpassa. Swegmark, 449 kr. Läs mer och köp här!
 2. Tålig behå i mikrotyg som både suger åt sig svett och tar bort den värsta lukten. Försedd med inbyggda byglar och ger maxat stöd. Freya, 679 kr. Läs mer och köp här!
 3. Stabil och säker behå i klassisk sportmodell som gör sitt jobb även på de tuffare passen. Casall, 449 kr. Läs mer och köp här!
 4. Mjuka, bekväma kupor sitter tajt mot huden för att ge bästa support. Bra val för det svettiga aerobicspasset om du har liten eller medelstor byst. Under Armour, 599 kr. Läs mer och köp här!
 5. Vadderad behå utan skavande sömmar med brottarrygg och formade kupor som ger extra stöd och fin form. Justeras lätt vid axlarna. Adidas, 549 kr. Läs mer och köp här!
 6. Formsydd sportbehå utan sömmar som skaver. Meshtyget i ryggen håller dig sval. Ger tillräckligt med stöd på tuff träning om du har liten byst. Pierre Robert, 259 kr. Läs mer och köp här!

Sport-bh med medium impact – för dig som tränar medelintensivt

Tränar du medelintensivt är det dags att börja tänka på mer stöd. Gymmar du, dansar eller är ute och går snabba powerwalks? Då är en medium impact sport-bh rätt för dig. Medium impact passar bra för motion med medelhög intensitet och är sitter ofta tight och utan några extra knäppningar.

Casall sport-bh - W Confidence Sports Bra

Casall W Confidence Sports Bra. Läs mer och köp här!

En av säsongens stora favoriter är Casalls nya sport-bh Confidence. Sport-bh:n har hög absorptionsförmåga, dragkedja framtill och reglerbara axelband. Kuporna är gjorda av en nyutvecklad luftig vaddering som transporterar bort fukt. Minst lika snygg som skön!

Redaktionens ”medium impact” favoriter:

Satsa på svettåligt och stadigt träningsstöd när du tränar medelintensivt.

sport-bh medium support – 6 favoriter

 1. Skön behå med korsad rygg och vadderade band. Tyget känns som bomull men andas bra och torkar snabbt. Perfekt för till exempel ett svettigt spinningpass. Under Armour, 399 kr. Läs mer och köp här!
 2. Fint mönstrad sportbehå, tillverkad av återvunnet material! Ryggen är extra fin med smala, nätta, mjuka band. Ger bra rörelsefrihet. Röhnisch, 399 kr. Läs mer och köp här!
 3. En riktig klippa på det medelintensiva passet – även för dig med större byst. De breda axelbanden är vadderade och ställbara och i ryggen går den att knäppa ihop till en brottarrygg. Swegmark, 399 kr. Läs mer och köp här!
 4. En stabil behå som går ner en bit på magen och ganska högt upp i ryggen. Helt utan skavande sömmar och med extra ventilation här och där. Kommer med uttagbara inlägg. Kari Traa, 399 kr. Läs mer och köp här!
 5. Den vadderade framsidan gör den här extra mjuk och skyddar dina bröstvårtor mot skav. Baksidan är i luftig mesh. Perfekt på svängiga danspass, till exempel. Casall, 499 kr. Läs mer och köp här!
 6. Säker sportbehå som går upp rejält på bystens sidor och stöttar även större byst. Ryggen är i klassisk brottarstil. Suger åt sig fukt och funkar fint på de riktigt svettiga passen. Björn Borg, 399 kr. Läs mer och köp här!

Sport-bh med low impact – för dig som föredrar lågintensiv träning

Ska du träna lugnare pass, och kanske göra övningar på golvet, kan det vara extra skönt med en mjuk sportbehå. Utan hakar eller sömmar som känns. När du tränar lågintensivt krävs inte lika mycket stöd som vid högintensiv träning. Lägg fokus på att du ska känna dig bekväm och flexibel.

Sport-bh:ar med low impact passar lugna motionsformer som yoga och lugna promenader. Stödet är mindre än hos medium- och high impact sport-bh:ar och passar extra bra för dig med mindre bröst. Dessa sport-bh:ar har oftast ingen bygel.

<sport-bh light support - Casall W Brilliant Sport Top.

Casall W Brilliant Sport Top. Läs mer och köp här.

Redaktionens ”low impact” favoriter:

Välj bland följsamma, flexibla och extra sköna supportrar till de lugnare passen.

sportbh low impact – 6 favoriter

 1. Mjuk och mysig topp, med supersnygg rygg, i material som andas skönt. Ett utmärkt stöd på yogapasset. Run & relax, 429 kr. Läs mer och köp här!
 2. Stabil behå med rejält ryggkryss och en fin framsida som formar bysten. Inga spännen som stör när du ligger på yogamattan. Röhnisch, 349 kr. Läs mer och köp här!
 3. Tuff topp som fulländar den sportiga vardagslooken lika bra som den håller dig sval på lugna pass. Meshmaterialet gör den luftig, och hakar i ryggen säkrar passformen. Björn Borg, 399 kr. Läs mer och köp här!
 4. Skön sportbehå, i klifri och hyfsat luktsäker merinoull, som värmer skönt på kalla promenader. Pierre Robert, 349 kr. Läs mer och köp här!
 5. Färgglad, smidig sportbehå med justerbara, tunna axelband som ger bra stöd och din byst ett lyft. Casall, 399 kr. Läs mer och köp här!
 6. Sträck ut och rör dig utan att behån gör sig påmind. Supersmidig modell med stabila och justerbara band som korsas i ryggen. Under Armour, 499 kr. Läs mer och köp här!

Hur länge håller en sportbehå?

Hur länge den håller är svårt att säga exakt, det beror på hur mycket de används och tvättas – men du bör nog byta ut den vartannat år. Elasticiteten i materialet blir med tiden nämligen sämre i sportbehåar.

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!