Hela 72 procent av alla svenskar mellan 15 och 35 år dricker läsk varje vecka – men hur mycket vi konsumerar skiljer sig åt beroende på var i landet vi bor.

En undersökning utförd av undersökningsföretaget GfK Norm och SodaStream visar att det är i Blekinge som vi dricker mest läsk i Sverige. Där är var det 62 procent av de medverkande som uppgav att de köper en liter läsk eller mer i veckan. Om man tittar på hela Sverige är det unga vuxna, och framförallt män, som dricker mest läsk. Hela 72 procent av alla svenskar mellan 15 och 35 år dricker läsk varje vecka varav 13 procent dricker fyra liter eller mer i veckan.

Enligt Livsmedelsverket ökar drycker sötade med socker risken för övervikt hos barn och kan öka risken för typ 2-diabetes hos vuxna. Risken ökar vid de mängder som svenskar i genomsnitt dricker i dag, som är 0,8 liter per vecka.

lask

Här är platserna i Sverige där det dricks mest läsk:

1. Blekinge län

2. Värmlands län

3. Hallands län

4. Västmanlands län

5. Västerbottens län

6. Jönköpings län

7. Södermanlands län

8. Kalmar län

9. Västra Götalands län

10. Stockholms län

Läs också: Så mycket socker innehåller vanliga godiset

Här är platserna i Sverige där det dricks minst läsk:

1. Uppsala län

2. Örebro län

3. Östergötlands län

4. Västernorrlands län

5. Gävleborgs län

6. Skåne län

7. Västra Götalands län

8. Stockholms län

9. Södermanlands län

10. Kalmar län


 

5 tips för att lyckas dra ner på sockret:

1. Ta reda på när du får i dig socker och hur mycket

Äter du mycket godis eller dricker juice och läsk? Fundera ut var det är enklast att skära ner. Varje förbättring är ett framsteg!

2. Njut av det lilla

Äter man bra i övrigt är det inte farligt med en liten mängd socker. Ät en lagom mängd!

3. Dra ner på söta drycker

Vatten är den bästa törstsläckaren och innehåller inte massa socker som läsk, juice och saft. Byt ut ett glas läsk mot bubbelvatten!

4. Försök dra ner på det dolda sockret

Sötad fruktyoghurt, flingor, sött bröd och färdiga såser. Sockret finns i nästan alla halvfabrikat så läs på förpackningen!

5. Få bukt med sockersuget

Vissa har inget sockersug alls medan det kan kännas omöjligt för andra att avstå sött. Kanske kan det vara värt att undvika socker helt en period för att få mer balans.

Källa: Livsmedelsverket