Har du funderat över om du har förkylning eller influensa? Varför du kan bli förkyld flera gånger på raken? Och om du har influensa, vet du vilken typ det är? Vi reder ut allting här!

Det finns nog ingen som vandrar genom jordelivet utan att ha ett dussin duster med den så alltid lika ovälkomna influensan. Eller förkylningen. Så vi kan väl börja i början, med hur den bär sig åt för att nå din kropp – och hur länge du är smittosam.

Till vår hjälp har vi Sven Britton, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet.

Hur smittar influensa?

– Influensa är ett luftburet virus som smittar genom luften. Exempelvis om någon hostar eller andas på dig. Viruset transporteras dessutom i små droppar, så det kan landa på händer, slemhinnor, ytor och föremål och smitta den vägen, förklarar Sven Britton.

Hur länge smittar influensa?

– Du som bär på influensavirus smittar bara i början av sjukdomsförloppet. Det finns alltså inget som säger att du måste stanna hemma en hel vecka från jobbet bara för att du är förkyld, säger Sven Britton. Men i början ska du definitivt stanna hemma.

Symptom vid influensa

 • Du känner dig mycket sjuk eller matt.
 • Du har ont i musklerna.
 • Du har hög feber och huvudvärk.
 • Du känner dig trött och frusen.
 • Du har halsont och torrhosta.
 • Du är snuvig.
 • Du har röda ömmande ögon.
 • Du har ont bakom bröstbenet.

Källa: Vårdguiden 1177

Hur vet man att man har influensa?

Här nedanför hittar du en liten snabbguide för att fastslå om du har influensa eller om du troligen är förkyld. Se detta som en fingervisning, inte som medicinsk rådgivning.

Vilka olika influensavirus finns det?

– Influensans virus heter A, B och C och de ger olika symptom, säger Sven Britton.

Här är skillnaderna:

Influensa Typ A

Den allvarligaste och den vanligaste. Den dyker som regel upp vintertid vartannat eller vart tredje år. Med 30–40 års mellanrum uppträder ett helt nytt influensavirus som då ofta är mycket smittsamt eftersom befolkningen saknar immunitet. Viruset ger då upphov till en så kallad pandemi, vilket hände när ”svininfluensan H1N1” spreds runt om i världen 2009.

Influensa Typ B

Samma symptom som typ A, men inte så svåra. Dyker upp vart fjärde eller vart femte år och förekommer året runt. Har man haft denna influensa så har man långvarig immunitet.

Influensa Typ C

Den milda varianten som inte är säsongsbunden, med symptom som liknar förkylning.

Förkylning och influensa smittar väldigt lätt.

Kan man vaccinera sig mot influensa?

– Ja, du kan vaccinera dig mot influensa. Och det uppmanas du göra om du ingår i en riskgrupp, vilket innebär om någon av följande punkter stämmer in på dig, säger Sven Britton.

Du ingår i en riskgrupp om du:

 

 • Är 65 år eller äldre.
 • Är gravid.
 • Har en hjärtsjukdom.
 • Har en lungsjukdom, som KOL eller astma.
 • Har diabetes typ 1 eller typ 2.
 • Har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
 • Har kronisk leversvikt eller njursvikt.
 • Är mycket kraftigt överviktig.
 • Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
 • Har flerfunktionshinder.

Hur kan jag bli förkyld fast jag nyss var det?

– Det normala är ju att virus ger immunitet, men eftersom det finns så många olika förkylningsvirus så kan man bli förkyld gång på gång.

(Så har du haft en – eller fem – förkylningar nyligen kan det lika gärna finnas ytterligare 95 sorters förkylningsvirus som du ännu inte fått. Det är också en stor anledning till varför det är så svårt att hitta ett vaccin mot förkylning.)

Men om jag inte är förkyld, utan har fått influensa? Då måste jag väl stanna hemma?

– En förkylning innebär en ytlig infektion i övre luftvägarna och orsakar rinnande näsa och röda ögon, men ingen feber. Influensa däremot ger dig hög feber, huvudvärk och svår hosta som gör ont bakom bröstbenet, det stora benet som håller ihop revbenen. Inkubationstiden är kort, ofta bara några timmar. Den plötsliga uppkomsten av värk och smärta, feber och ofta trötthet gör att du blir sängbunden och får stanna hemma när du drabbas. En förkylning tenderar att vara mindre dramatisk i sin utveckling. Eftersom influensa och förkylning beror på virus kan de inte behandlas med antibiotika.

Kan förkylning övergå i influensa?

– Nej, det är olika virus. Däremot kan influensa övergå i lunginflammation, vilket kan vara allvarligt. När det är influensaepidemi är det alltid en ökad dödlighet. Framför allt drabbas äldre människor, de som är eller har varit rökare, samt de som har kroniska lungproblem, till exempel astmatiker. Dessa grupper, och gravida, bör därför vaccinera sig.

Bli kvitt förkylning och influensa – så gör du

Förkylning:

Om du är förkyld så är det vila och vätska som gäller. Och kanske en eller två alvedon, ipren eller annat paracetamol-preparat.

Influensa:

Om du har influensa kan detta i vissa fall leda till bronkit, lunginflammation, bihåleinflammation eller hjärtmuskelinflammation, som i vissa fall kan vara farliga sjukdomar. Influensa varar som regel i 3–5 dagar. Om den hållit i sig mer än en vecka, eller om symtomen är mycket svåra så är det bäst att kontakta läkare.

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!