FRÅGA: Jag älskar att träna och har aldrig varit skadad – till nu. För ett par veckor sedan började jag känna smärta i ett knä och fortsatte dumt nog att träna. Det ledde till att jag utvecklade löparknä och har av en sjukgymnast blivit rekommenderad att vila från all löpning, vilket gör att jag känner mig frustrerad. Kan du hjälpa mig hur jag ska tänka under viloperioden? /Sofia

Idrottspsykologen: Löparknä? Skadad? Acceptera – och träna andra delar av kroppen

Jag förstår att du känner dig frustrerad. Att vila från något man älskar att göra skapar ofta dåliga tillstånd. Här gäller det att vända dina tankar till din egen fördel, så du kan få ut något positivt av viloperioden. Som jag brukar säga: ”Det är inte svårt att var mentalt stark när allt går bra.”

När allt går bra behöver ingen mental träning, det är vid motgång eller skador man behöver vända sina tankar till något positivt. Här kommer några förslag på hur du kan tänka och vad du kan göra:

1. Acceptera situationen

Acceptera situationen och tillåt dig att vara frustrerad ett litet tag. Därefter är det bara att lyfta blicken och planera så att skadeperioden blir så bra som möjligt. En bra rehabträning möjliggör att man kan komma tillbaka starkare och fortsätta göra det man älskar att göra.

2. Träna andra kroppsdelar

Gör ett program för att träna andra kroppsdelar som kanske blivit åsidosatta och/eller försvagade. För löpare kan det vara bra att träna armarmage, rygg, och rörlighet.

3. Gör ett träningsupplägg

Fundera på och gör ett träningsupplägg så att du i framtiden kan undvika samma skada.

4. Tillåt knäet att vila och läka

Sist men inte minst – det är viktigt att tillåta knäet att vila och läka. Tänk på att det ska hålla i många år framöver. Vad är då ett par veckor eller månader i långa loppet?

Lycka till med din rehabilitering. Och glöm inte att ha skoj med andra saker under tiden!

/Susanne Pettersson

Susanne

LÄS OCKSÅ: ”Hur tränar jag med artros i knät?” Läkaren ger svar!

Missa inte: Gå ner 3-4 kg på två veckor med ToppHälsas viktkurs! Klicka på bilden för att läsa mer:

kurs svikt