Havregrynsgröt är otroligt nyttigt då det innehåller mineraler, protein, långsamma kolhydrater och lösliga fibrer som håller dig mätt länge (trots lågt kaloriinnehåll). Dessutom visar studier att havregrynsgröt sänker kolesterolet och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom. Det är också ruskigt gott – speciellt om du toppar den rätt! Tack instragramkontot "MittViktigaVal" för recepten! 😍

Havregrynsgröt – nyttigt grundrecept

Kcal: 140 kalorier (4 smartpoints för dig som äter enligt ViktVäktarna)

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl osötad mandeldryck
  • 1,5 dl vatten
  • salt

Koka upp havregrynen med mandelmjölk, vatten och salt.

Koka i 5-6 minuter.

Ps. Sänk blodsockersvaret ytterligare och håll dig mätt längre genom att tillsätta mer protein, lösliga fibrer och nyttiga fetter i havregrynsgröten: Rör ner 1-2 äggvitor i gröten (15-30kcal) och 1 tsk linfrön eller psylliumfrön (15 kcal).

LÄS OCKSÅ: Koka ägg som ett proffs!

Sedan.. välj vilka otroligt goda tillbehör du vill ha! Här är 5 riktigt smarriga topping-alternativ hämtade från Instagramkontot ”Mittviktigaval”. Tack!

1. Havregrynsgröt med smak av äppelkaka

När grundreceptet är färdigt (se ovan) – blanda 1 tsk chiafrön, kanel, vaniljpulver, ett halvt rivet äpple och en hårt uppvispad äggvita. Toppa med osötad vaniljkvarg utrörd i vatten, rivet äpple och ett fikon.

Ett foto publicerat av @mittviktigaval

 

 

2. Protein- och fiberrik gröt med äpple (väldigt mättande!)

När grundreceptet är färdigt (se ovan) – tillsätt fiberhusk (vilket även innebär mer vatten) till gröten och rör ner en äggvita och en mosad banan på slutet, tillsammans med kanel och vaniljpulver.

Toppa med lite vaniljkvarg utspädd med vatten och ett hackat äpple.

Ett foto publicerat av @mittviktigaval

LÄS OCKSÅ: Forskning visar: Det här är bästa frukosten (om du vill gå ner i vikt!)

3. Chiagröt med banan, äpple och kanel

När grundreceptet är färdigt (se ovan) – blanda i 1 tsk chiafrön, kanel och en mosad banan. Toppa med rivet äpple och lite osötad vaniljkvarg.

Ett foto publicerat av @mittviktigaval

 

4. Havregrynsgröt med vaniljstekta nektariner

När grundreceptet är färdigt (se ovan) – stek nektarinklyfter med vaniljpulver. Toppa med osötad vaniljkvarg utspädd med vatten och fikonsylt.

Recept på fikonsylt: Koka tärnade fikon, vatten, lite sötströ och lite citronsaft. Mixa!

Ett foto publicerat av @mittviktigaval

 

5. Havregrynsgröt med banan och frön

När grundreceptet är färdigt (se ovan) – mosa även i lite banan i gröten. Toppa med banan, blåbär och lite frön

Ett foto publicerat av @mittviktigaval

LÄS OCKSÅ: Vanliga misstaget vid frukost – som snabbt gör dig hungrig igen

 

Men är verkligen gröt så nyttigt? Kostexperten Kristina Andersson svarar!

Ja, troligen, men exakt hur nyttig beror på vilken gröt du väljer och vad den serveras med. Vilken tillverkare av grynen det är spelar inte så stor roll, eftersom det är rena råvaror det handlar om. Havre är havre, oavsett vem som valsat och förpackat.

Gröt är en kolhydratkälla, och då passar GI som verktyg för att avgöra ”nyttigheten”. Det mest avgörande då är strukturen och hur pass processad råvaran är. En så orörd produkt som möjligt är önskvärt. Så nära den hela kärnan som det går att komma.

Havregryn

Havregryn är tilltryckta hela kärnor, ganska nära en hel kärna, medan exempelvis mannagryn är finfördelade och därmed långt ifrån en hel kärna. (Bovete är bitar av hela kärnan).
Havregryn innehåller betaglukaner, som är lösliga fiber och har positiv effekt på blodfetter, mag-tarmslemhinna och blodsocker (lågt GI).

Dessutom har de ett ganska högt fiberinnehåll trots att de inte är fiberberikade. Fibrer förknippas ofta med lågt GI, men för att fibrer ska sänka GI ska de vara lösliga, som till exempel betaglukaner, som finns naturligt i havre.

LÄS OCKSÅ: Bli din egen kostrådgivare – kursen för dig som vill lära dig mer om kost och näringslära

Bovete

Bovete är glutenfritt och innehåller inositol som har visat sig förbättra insulinkänsligheten, vilket är extra intressant för diabetiker. Inositol sänker även blodtryck och blodfetter.

Fiberhavregryn

Fiberhavregryn innehåller betaglukaner, som är lösliga fibrer som i sin tur stärker tarmslemhinnan, sänker kolesterolvärdet och stabiliserar blodsockret (lågt GI). Fiberhavregryn är dock berikade med vetekli, något som inte påverkar GI och som tyvärr kan ställa till problem för den som har en känslig mage. Har du känslig mage är vanligt havregryn med psylliumfrön eller linfrön (lösliga fibrer) ett bättre val!

Psylliumfrön eller linfrön kan också tillsättas till de andra grötsorterna för att öka mängden lösliga fibrer och sänka blodsockersvaret!

LÄS OCKSÅ: 6 proteinrika frukostar (för dig som vill gå ner i vikt)

Komplettera ALLTID din gröt

Tänk också på att en portion gröt inte är en hel frukostportion. För att bli en komplett frukost bör gröten serveras med t ex bär och gärna något proteinrikt för att balansera kolhydraterna. En perfekt kombination är bär plus två ägg – och din favoritgröt!

LÄS OCKSÅ: Det här ska du äta till frukost – för att hålla dig mätt till lunch

Psst! Vill du komma in i bra tränings- och matvanor? Kolla in vår populära onlinekurs:

Träna med D-Flex & Pam!

  • Hitta formen på 21 dagar – unikt program
  • Totalt 9 timmar film, där ni tränar tillsammans
  • Pepp och skratt med chefredaktör Pamela Andersson
  • Så ska du äta för att må bra, och bli stark!