I annonssamarbete med RFSU

Att dricka mycket vatten och byta om efter ett svettigt träningspass – här får du veta vad du kan göra för att hålla urinvägsinfektionerna borta.

Urinvägsinfektion är vanligt, det drabbar nästan en halv miljon kvinnor om året. Ändå vet vi väldigt lite om problemet. Visste du till exempel att urinvägsinfektion egentligen beror på tarmbakterier? Som tur är finns det några saker du själv kan göra för att motverka urinvägsinfektion. Kolla här!

 

• Boosta kroppen med vätska

RFSU-Topphalsa-vatten

Att ha en flaska vatten i handväskan, på skrivbordet eller hemma bredvid soffan är smart. På det sättet har du koll på hur mycket vätska du får i dig.

Att dricka mycket vatten i förebyggande syfte kan hålla urinvägsinfektionen borta. Genom att kissa ofta sköljer du ut resterande bakterier som inte har fått fäste. Smaksätt ditt vatten med färsk citron eller bär, det är extra bra för kroppen och tarmfloran.

Varför får man en urinvägsinfektion?

En urinvägsinfektion orsakas vanligtvis av tarmbakterier som har vandrat från tarmen och vidare till urinröret. Kroppen har en naturlig bakterieflora i tarmen, men när fel bakterie hamnar på fel plats kan det få obehagliga konsekvenser dvs att man får en infektion. Många olika aspekter spelar in – om du har haft liknande besvär förut, hur starkt immunförsvar du har just nu och om bakterierna är aggressiva eller inte.

• Håll koll på slemhinnorna

I samband med hormonförändringar, som till exempel vid graviditet, amning eller klimakteriet, är det vanligare att drabbas av återkommande problem med urinvägsinfektion. Ha som vana att ha en återfuktande intimkräm på hyllan i badrumsskåpet – eller ligg steget före med en receptfri behandling som också verkar förbyggande.

• Byt om efter badet

RFSU-Topphalsa-bad

Packa extra strandplagg om du ska ligga på stranden en hel dag, så du inte behöver ligga i blöta badkläder.

Brukar du ligga i solen i blöt bikini efter ett dopp i havet? Tänk om! Fukt hjälper nämligen till att transportera ovälkomna bakterier hela vägen upp till urinblåsan. Därför är det viktigt att byta om till torra underkläder efter badet eller en svettig cykeltur.

• Kom ihåg att kissa efter sex

Är du känslig och får lätt urinvägsinfektion? I så fall är det viktigt att du kissar efter samlag. På det sättet förhindrar du att bakterierna tar sig in, genom urinröret, till urinblåsan.

Svider det? Gör så här:

Om du har drabbats av urinvägsinfektion vill du säkert bli av med den så fort som möjligt. Med Uricur Utipro Plus kan du själv gå till botten med problemet. Samtidigt som den behandlar själva grundorsaken, så förebygger den återkommande urinvägsinfektioner. Använd Uricur Utipro Plus så fort du känner de första symptomen på urinvägsinfektion, som att det svider och du behöver kissa ofta. Här kan du läsa mer om behandlingen!

RFSU-UriCur

Uricur är enkel att ha med i handväskan – du vet aldrig när de första symptomen på en urinvägsinfektion kommer.