Kan man blanda hiit-pass, alltså högintensiv intervallträning, med precis allt? Jamen det verkar faktiskt som det om vi kikar på de hetaste träningstrenderna för i år. Vi vill träna snabbt och vi vill träna effektivt. Och så vill vi ha variation. Så då tar förstås gymkedjorna fram det åt oss!

2019 kan du i USA träna allt ifrån högintensiva cirkelträningspass i poolen, med bland annat boxhandskar och hantlar som redskap, till högintensiv yoga och pilates.

Att träna mer personligt är en annan trend som sticker ut om vi tittar på hur vi vill träna i år. Dels vill vi ha hjälp av PT:s för att anpassa träningen helt och hållet efter våra personliga förutsättningar. Men vi ser också till exempel att gruppträningspass delas upp i mer specifika grupper, som grupper för seniorer, gravida, ungdomar med mera.

Kanske är det just för att vi får möjlighet att träna med väldigt likasinnade som gruppträningspassen fortsätter att vara så populära, i alla fall enligt American college of sportsmedicins undersökning. När de listar årets tio populäraste träningstrender hamnar gruppträning på andra plats. Första platsen knips av bärbar teknologi som träningsklockor och aktivitetsarmband som fortsätter roa oss genom att bland annat mäta hur mycket vi rör oss, hjälpa oss att föra statistik och kanske jämföra resultat med andra samt heja på oss under tiden.

Heta träningstrender 2019!

Träningstrend 1: Mixa hiit med allt

Effektivt ska det vara och fort ska det gå. Flera kedjor erbjuder nu 30 minuters-pass av hiit (högintensiv intervallträning) i alla möjliga former. I USA finns hiit-pilates, hiit-corepower-yoga och hiit-fire yoga, med mera. Gymkedjan DW fitness form erbjuder till och med hiit i vatten.

Träningstrender 2019

Träningstrend 2: Sov på PT-passet

Efterfrågan på personliga tränar ökar – även inom området sömn, då fler insett att sömn-coachning kan gynna träningsresultaten. (Återhämtning ger resultat.) Du kan behöva en sömn-PT alltså, eller i all fall en aktivitetsklocka som håller koll på dina sömnmönster.

Läs också: 8 tips för att göra 2019 till ditt bästa år!

Träningstrend 3: Gå till tomma gym

Gå till vanliga gymmet om du vill. Men trenden att träna funktionellt med bara kroppen som redskap – kräver inga maskiner. Därför vill vi nu kanske hellre ha sköna ytor som bjuder in till bra träning, och göra vår egen grej. Där kör vi ett pass när det passar oss bäst, kanske streamar vi passet – det finns många sådana pass att välja på i appar eller på nätet!

Träningstrend 4: Ladda muskelpistolerna

Avslappning och återhämtning är nycklar till framgång och nu kommer både fler tjänster och prylar för ändamålet. På gym erbjuds nu bland annat isbad, ångbastu och djupgående muskelmassage. Efter foamrollers och triggerbollar kommer nu muskelavslappnande verktyg som vibrerande “pistoler”, se theragun.com eller hypervolt.com.

Träningstrender 2019

Träningstrend 5: Hoppa på yogabussen

Om inte du kommer till yogastudion – så kommer yogastudion till dig. I USA kan du redan hoppa på yoga/meditationsbussar och ta en mindfulness-tur när det passar som bäst.

Medan du väntar på att bussen hittar hit till Sverige – hitta din yogaform! Till de mer udda varianterna hör: death metal yoga – där du får skrika, kicka och headbanga, Budokon som mixar yoga, zen och kampsport, och shaking där du helar dig själv genom att skaka loss.

Läs också: HOROSKOP – Så blir ditt hälsoår 2019!

Träningstrend 6: Ta teknik till hjälp

I år blommar marknaden för personliga tester – allt ifrån syreupptagningsförmåga och metabolism till vilka vitaminer vi kan må bra av att boosta oss med. Aktivitetsklockor utvecklas och hjälper oss också numera även att komma ner i varv, bland annat genom att guida oss genom andningsövningar och meditationer.

Träningstrender 2019

Träningstrend 7: Ta över lekplatserna

Hinderbanor a la Ninja Warrior poppar upp mer och mer och lekställen med till exempel stora studsmattor är inte längre bara fokuserat på barn. Vuxna vill också leka – som träning alltså!

Läs också: 10 anledningar att åka på träningsresa!

Träningstrend 8: Ta det kallt!

Att träna i värme, som bikramyoga och hot mojo är såå 2018 … Nu ska man istället frysa rumpan av sig. Yoga finns nu i olika coola varianter på yogastudios i USA. I New York finns kall fitness där man kör yoga, cirkelträning och hiit i olika grader av kyla.

Källor: alltomyoga.se, American college of sportsmedicin, Sats, Friskis & Svettis, Nordic Wellness

Psst! Testa massor av nya träningsformer på någon av ToppHälsas underbara träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL GRAN CANARIA

När: 6-13 april 2019
Var: Sheraton Salobre, Gran Canaria
Pris: 15 998 kr
Ingår: Flyg, mat på flyget,transfer, boende (del i dubbelrum), halvpension, alla ToppHälsas aktiviteter på schemat, buss t/r till stranden och hotellets egen beach club (10 min bort)
Avreseort: Stockholm, Göteborg & Oslo


Kappadokien

NYHET! TRÄNINGSRESA TILL KAPPADOKIEN!

När: 17-21 april 2019
Var: Dilek Kaya Hotel, Kappadokien, Turkiet
Pris: 11 998 kr
Ingår: Flyg, mat på flyget, transfer, boende (del i dubbelrum), helpension, alla ToppHälsas aktiviteter på schemat.
Avreseort: Stockholm & Köpenhamn