Ibland kan det vara knepigt att gå ner i varv och komma ifrån stressen. Vår yogaexpert Lena Järpsten visar dig sköna rörelser som lugnar – och får kroppen i balans.

Din kropp är din bästa vän. Den gör sitt yttersta för att fungera, ta hand om och kompensera allt den utsätts för. Men hur snäll den än är så är vi inte rustade för dagens kravfyllda livsstil, med ständig uppkoppling. När vi försöker klämma det yttersta ur kroppen blir det ofta ett bakslag. Vi får svårt att koppla av då varvtalet är för högt! Då är yogan ett bra hjälpmedel att ta till.

Den mångtusenåriga yogatraditionen bjuder på en djup visdom om kropp, sinne och själ. Det kan vi använda för att balansera kroppen och ett överstressat sinne. Ett sätt att förstå hur vi fungerar är att titta på våra gunor; olika ”drivkrafter” som präglar oss.

Det finns tre gunor: rajas, tamas och sattva. Rajas står för rörelse. Tamas för tröghet. Sattva står för jämnvikt och innebär också en djupare energi och balans. Gunorna skiftar efter vilka vi är och hur vi mår. Och vi kan både påverka våra gunor – och påverkas av dem.

Var och ens styrande guna fungerar ungefär som en lins som färgar hur vi uppfattar världen. Här kommer du att få lära dig hur du kan minska dina obalanser i rajas – som alltså har med rörelse och aktivitet att göra.

Enligt yogan är gunor tre ”drivkrafter” som vi har i oss och som hela tiden skiftar. De är underliggande krafter som styr allt skapat. De går inte att separera, men kan skiftas och förfinas. Målet är att uppnå mer sattva, som är den stabila och högsta av dessa gunor. Genom fysiska och mentala övningar kan vi ändra proportionerna mellan våra gunor och bli mer balanserade.

Rajas: energi, handling, passion, begär, rastlöshet, obalans.
Tamas: mörker, inaktivitet, slöhet, okunskap.
Sattva: renhet, balans, klarhet, ljus, intelligens. innebär också en djupare form av energi. Den högsta av de tre gunorna.

Rajas är den guna som står för rörelse och aktivitet. Den ger oss glöd, passion och vilja. Det låter väl enbart härligt, eller? Ja, rajas är fantastisk – till en viss gräns. För den kan också gå överstyr. När rajas har övertaget är det svårt att stanna upp. Hetsigt söker du nästa kick – och tänker att snart, snart blir det lugnare … Det här är ofta ett mönster som byggts upp under flera år. Vanligt är också att vi har ett mönster över året. Med perioder där vi kör på och glömmer att lyssna på kropp och själ. Har du kört för hårt och för länge är risken stor att rajas kopplat greppet (vem känner inte igen det efter en stressig slutspurt inför sommaren?). Och det här leder till frustration, rastlöshet och irritation. Typiskt för när rajas tagit överhand är också att talet och tänket blir ängsligt, självupptaget och inte sällan aggressivt. Och att du tror att det du presterar är det du är. Det yogiska sättet att få bukt med en överstimulerad rajas är att stimulera den ytterligare, för att den sedan ska kunna förändras. Här får du ett antal övningar – flö- den – som stärker kroppen och stimulerar hettan i dig så att lågan får brinna ut, falna och bli till stillhet. Grunden i övningarna är att sätta sprätt på kroppen och särskilt benen. När värmen och energin i benen får jobba omfördelas rajas i kroppen – och stressade tankar och oro försvinner.

Yogaövningar för att varva ner

HUKSITTANDE

varvaneryoga

Pressa handflatorna mot varandra, tryck armbågarna aktivt mot knäna och spänn lätt i bäckenbotten. Anpassa övningen så att den känns kraftfull och bekväm. Andas djupt in i rygg och i sidorna av bröstkorgen. Sitt i fem andetag.

Bra för: Öppnar många leder i kroppen och förbereder för rörelse.

STÅENDE VRIDNING

varvaneryoga

Placera fötterna i höftbredd, böj på knäna så mycket du behöver, justera så att knäna är bredvid varandra.Sträck ryggen lång. Andas in och sätt i ena handen i marken, andas ut och lyft den andra uppåt. Håll i fem långa andetag. Byt sida.

Bra för: Värmer och sträcker baksida lår och rygg. Förlänger, vrider och mjukar upp ryggraden.

KRIGARSEKVENS
A Krigaren B Solens krigare C Utsträckt sidovinkel D Bågskytten

varvaneryoga

A Placera fötterna brett isär, ena foten framåt, den andra vinklad åt sidan. Andas in och sjunk djupt ned i det främre benet. Gå förbi mysläget och låt benen jobba. Tänk att rörelsen börjar i magen, dra in naveln och låt sedan armarna ”växa ut” ur kroppens mittpunkt in i krigaren. Stanna tills du hittat positionen.

varvaneryoga

B Luta dig sedan bakåt med ena armen uppåt in i solens krigare.

varvaneryoga

C Gå tillbaka till mitten, luta åt andra hållet med underarmen på låret, vrid bröstet och blicken uppåt.

varvaneryoga

D Sträck på benen och vrid sedan om fötterna. Böj det bakre benet och föreställ dig att du siktar uppåt och spänner en båge. För sedan armarna ovanför huvudet, andas in, andas ut, vrid om fötterna och börja igen i krigaren. Upprepa till du får flyt, fyra till fem gånger. Byt sida.

Bra för: Stimulerar värme i kroppen, väcker upp agni – elden i oss – och börjar frigöra rajas och skapar en mer stabil kraft i oss. Stärker ben, öppnar höfter och skärper vår uppmärksamhet.

RYGGRADSRULLNING OCH FRAMÅTFÄLLNING
varvaneryoga

A Sätt dig på huk med fötterna ihop.

varvaneryoga

B Sätt i rumpan och rulla bakåt och framåt ett antal gånger. Lek med övningen. Landa på fötterna.

varvaneryoga

C Kom sedan upp till stående och häng med överkroppen framåt. Andas djupt och öppna munnen på utandningen. Lyssna på din andning och hör hur den djupnar allteftersom spänningar släpper.

Bra för: Stimulerar ryggraden, släpper på djupa spänningar.

LEJONET

varvanermedyoga

Sitt på knä. Vänd händerna bakåt, krumma ryggen, andas in och ta sats. Räta på ryggen, titta uppåt med utspärrade ögon, sträck ut tungan så långt det går och andas ut med ett väsande ljud. Är du riktigt stressad så ta i från tårna och vråla. Ös på! Upprepa övningen fem gånger. Känn hur galenskapen rinner ur dig och lugnet anländer.

Bra för: Lejonet är en av yogans ”no bullshit”- övningar. Den frigör frustration och irritation, öppnar halsen, släpper på spänningar i ansiktet och får oss att mjukna.

HJÄLTEPOSITIONEN

varvaneryoga

Lägg händerna på knäna, stäng ögonen, släpp ner axlarna. Andas och känn ditt ansikte och hur gamla spänningar lämnar dig. Vänd uppmärksamheten mot din utandning och känn hur du med varje andetag släpper det du inte längre vill ha kvar.

Bra för: Gör dig mer medveten om kroppen och dina tankar.

TÄNK PÅ! Har rajas tagit över behöver du undvika: överdriven träning, att fastna i prestationstänk, överaktivitet i tankar och tal, högt tempo och högljudda miljöer. Öva på att stanna upp ofta. Ge osjälviskt utan att vilja ha bekräftelse. Dra ner på koffein, socker, kryddig och stekt mat.

Text & övningar Lena Järpsten  Foto Karl Nordlund

 

Psst! Kom in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.