Det är aldrig roligt att behöva samla upp högar med hår i duschen eller upptäcka stora tussar på hårborsten. Det flera orsaker till att du tappar hår, och ofta är det en indikation på att det är något i kroppen som inte stämmer. Var uppmärksam på dessa punkter, så kan håret snart bli som vanligt igen.

Visste du att håret har en livscykel? Det är den tid det tar för det att bildas, växa och falla ut från hårsäcken. Varje dag tappar vi naturligt mellan 60 och 100 hårstrån från huvudet men det kan uppstå saker i vårt liv som gör att vi tappar mer, något många upplever som olustigt.

Den vanligaste typen av håravfall är androgen alopecia (manligt håravfall) som drabbar både män och kvinnor. Även olika sjukdomar kan påverka hårväxten, liksom cellgiftsbehandling, men här har vi valt att lista orsaker till håravfall som går att ta itu med själv.

1. För mycket A-vitamin kan orsaka hårförlust

För stort intag av A-vitamin kan göra att håret faller av, men så fort halterna minskar kommer håret att växa som vanligt igen.

tappar hår orsaker

2. P-piller

Hormonerna i p-piller kan påverka hårets livscykel och göra att du tappar hår. Testa att byta preventivmedel och se om det blir bättre.

3. Fysisk stress

Stressen över en olycka eller allvarlig sjukdom kan göra att du tappar hår, eftersom hårets livscykel påverkas av traumat. Ofta kommer håravfallet efter några månader. Den goda nyheten är att ditt hår kommer att återhämta sig när din kropp gör det.

tappar hår orsaker

4. Järnbrist

Upp till var tredje svensk kvinna uppges lida av järnbrist, vilket kan leda till att håret trillar av. Däremot går det att förebygga genom att börja äta järntabletter eller järnrik mat som kött, broccoli, torkade aprikoser och mandlar. Be din läkare om ett blodprov för att få svar på om du behöver tillsätta järn.

5. Gravid? Ja, då är det vanligt att du tappar hår

Många upplever att deras hår får en annan kvalitet under graviditeten, vilket beror på hormonförändringen i kroppen, och att de sedan börjar tappa det när bebisen är ute. Precis som en olycka kan en förlossning vara ett stressmoment för kroppen och därmed hårets livscykel, men några månader efter förlossningen kan du räkna med att håret börja bete sig normalt igen.

tappar hår orsaker

6. Medicin

Om du äter antidepressiva mediciner eller blodförtunnande kan ditt hår påverkas. Om du upplever att du tappar mycket hår bör du prata med din läkare om att sänka dosen (om möjligt) eller byta typ av medicin.

7. För lite protein

Om du inte får i dig tillräckligt med protein kan kroppen försämra hårväxten. Ofta märks det efter några månader men genom att äta mer ägg, fisk, tofu och bönor kommer ditt svall att börja växa snart igen. Många proteinrika livsmedel innehåller dessutom mycket järn– win win!

tappar hår orsaker

8. B-vitaminbrist

Ett underskott av B-vitamin kan också påverka hårväxten men kan få en skjuts tack vare tillskott eller genom att du tänker på vad du äter. Exempel på B-vitaminrika livsmedel: Bönor, sparris, spannmål och ägg.

9. Kraftig viktnedgång

Att snabbt gå ned i vikt kan jämställas med fysiskt trauma och gör kroppen stressad. Även om viktnedgången kan vara positiv för dig kan omläggningen av matrutiner göra att du inte får i dig tillräckligt med B-vitamin, vilket påverkar håret. Ungefär sex månader efter en dramatisk viktnedgång blir håret som vanligt igen.

Foto: iStock

De här ToppHälsa-artiklarna kanske också intresserar dig:

Det här säger dina cravings om dig – och så blir du av med dem

7 enkla tips som ger mer energi – bli pigg på nolltid

Svårt att komma upp imorse? Här är knepen som gör det lättare imorgon!

Få hjälp med att få i dig alla vitaminer och nyttigheter du behöver. Kolla in vår kostkurs:

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!