FRÅGA: Hjälp, min 17-åriga dotter fyller snart 18 och har sagt att då vill hon plastikoperera sina bröst. Hon är superfin som hon är, har inga jättebröst som hon har problem med och inte heller väldigt små. Vad ska jag göra? Jag kan ju inte hejda henne när hon väl fyllt 18. Men det känns så sjukt onödigt och sorgligt. /Orolig mamma

Samtalsterapeut & hälsocoach Åsa Nyvall svarar:

”Försök att ställa frågor utan värdering”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och samtalsterapeut Åsa Nyvall svarar på frågor om hälsa.

– Jag kan verkligen förstå att det här är svårt. Att få höra sin älskade dotter, som man tycker är så fin, uttrycka önskemål om att förändra sin kropp. Och precis som du skriver bestämmer hon själv när hon är myndig.

Det jag tänker att du kan göra är att visa intresse för hennes beslut. Fråga henne vad som är orsaken till att hon vill göra denna förändring, och vad hon tänker att det ska leda till. Försök att ställa frågorna utan att lägga en värdering i det (svårt, jag vet). Var på riktigt nyfiken på att ta reda på hur hennes tankar går, för att bättre förstå vad hon grundar sitt val på. När du vet, på riktigt, varför hon önskar göra det, är det lättare att möta henne i samtalet.

Du kanske kan be henne prova något annat först, som inte innebär ett ingrepp i hennes kropp. För att se att om det hjälper. Om din dotter vill plastikoperera sig för att hon tror att hon ska få mer uppskattning av andra, då kan du kanske föreslå att hon ska prata med en duktig terapeut, för att se om hon kan behöva stärka sin självkänsla. Om din dotter, efter att hon gjort det arbetet, fortfarande vill göra en bröstkorrigering – ja då kan hon vara trygg i att beslutet är väl grundat.

Psst! Vill du ha en kickstart mot bättre hälsa? Följ med på en resa där vi utgår helt från dina personliga mål, tester, träning, kostprogram mm ingår!

halsoresan

NYHET! HÄLSORESA I TÄLLBERG!

När: 29 sept-5 okt 2019
Var: Villa Långbers, Tällberg
Pris: 14 999 kr
Ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, inträde First Hotell relaxavdelning, personliga kost- och träningsprogram, FitBit-klocka, syre och laktattest, föreläsning, alla aktiviteter enligt program.

LÄS MER OCH BOKA HÄR!