Hur ser ditt 2018 ut och vilken idrottsstjärna har samma tecken, krafter och egenskaper som du? Kolla in horoskopet som talar om hur ditt hälsoår kommer att se ut – och vad du ska göra för att må extra bra i år.

Horoskop för Väduren, födda 21/3–20/4

Foto Svenska ishockeyförbundet

Är du Vädur som Årets spelare i svensk damhockey 2017, Lisa Johansson, född 11 april 1992, så är du modig och får snabba träningsresultat med smak för framgång – och särskilt segrar. Vädurar är bra ledare som visar vägen genom exempel snarare än ord och du fungerar bra i lagsport, även om du trivs bäst när du är den som skiner klarast.

På många sätt blir det här ett speciellt år där dina val och yttre omständigheter ger dig möjlighet att förändra ditt liv. Det gäller dock att du tror på dig själv och tar chanserna när de kommer, och det gör de framför allt under det första halvåret. Du måste också vara beredd på att alla i din omgivning inte älskar det du vill göra, och det tar lite tid och en del övertalning innan det blir som du vill. Dina bästa månader är januari, april och augusti.

VÄNNER & KÄRLEK: Det blir ett bra och på många sätt förutsägbart kärleksår, där särskilt du som är i ett förhållande tar nya steg. För dig som dejtar är mars och hela sommaren den bästa tiden. När det kommer till vänner blir det lite struligare, i första hand när de förändringar du genomför krockar med invanda mönster. Räkna med friktion och hårda ord främst i oktober och november.

HÄLSA: Att det här är möjligheternas år betyder att du har goda chanser att höja dig och sätta nya mål. Din bashälsa är god, men när du spänner bågen och vågar nytt finns också lite höjd skaderisk och det är den största hälso-oron. Var extra noggrann med uppvärmning och säkerhet under sommaren.

TRÄNING: Din vilja att utvecklas och slå rekord gör alla sporter med möjlighet att snabbt mäta framsteg, till bra val. Friidrott, löpning och skidåkning är bra ensam träning. Klättring och mountainbikecykling ger extra adrenalinkickar, och handboll och innebandy är bra lagsporter. En bra sportklocka är en toppeninvestering.

DU MÅR BRA AV: Värme gör dig gott. Rätt kläder, bastubad och spa-stunder ger omedelbar avslappning.

Horoskop för Oxen, födda 21/4–21/5

Är du Oxe som Sveriges genom tiderna största alpina skidåkare, Anja Pärson, född 25 april 1981, så är du envis och stryktålig. Till och med på elitnivå ser du träning som en livsstil, snarare än en karriär. Du bygger din framgång nerifrån och upp och även med all talang i världen är det erfarenhet och kunskap du helst förlitar dig på.

Utveckling och framför allt insikt är vägen till framgång. Du är vanligtvis stark och löser saker själv, men under 2018 behöver du lita på dem du har runt dig för att nå dina mål. Det bästa är att det kommande året är förutsägbart, du kan göra planer och räkna med att de går i lås så länge du håller dig till dem. Undantaget är stora praktiska beslut, nystarter eller träningsändringar som går bra först efter september.

VÄNNER & KÄRLEK: Dina vänner är din styrka, så ta in dem i ditt liv när du kan. Pepp, stöd och gemensamma mål gör allt lättare och för er närmare varandra. Kärleken har också ljusa dagar där förälskelse väntar redan under årets början. Maj och juli är de bästa månaderna, även om också december blir innerligt och hett för dig som har en partner.

HÄLSA: Noggrannhet och lite försiktighet är en bra idé, särskilt från juni och framåt. Du har å ena sidan en bra grundhälsa, men om du slarvar så växer små skavanker och förkylningar till riktiga problem. Ta hand om dig och lyssna på kroppen, för du har inte de marginaler som du är van vid. Gör du rätt blir det ett toppenår. 

TRÄNING: Oxens envishet och slitstyrka gör alla träningsformer som baseras på uthållighet och styrka till bra val. Normala år fungerar nästan alla sporter, för du tar alltid i tills det känns rätt, men i år är precision och kontroll viktigt. Poweryoga, kampsport och vanlig hederlig styrke- och cirkelträning ger snabba och goda resultat.

DU MÅR BRA AV: Återhämtning inte bara är ett fysiskt behov. En god bok eller en bra film stärker själen.

Horoskop för Tvillingarna, födda 22/5–21/6

Är du Tvilling som höjdhopparen Sofie Skoog, född 7 juni 1990, så är du social och lättlärd med en öppenhet för nya tekniker och metoder. Du älskar utmaningar och tar gärna risker, även om det verkar onödigt eller våghalsigt. Du trivs med människor runt dig och är en glädjespridare i alla lag.

För dig är livet en resa full av upplevelser och överraskningar som inte alltid följer dina planer. I år har du möjlighet att sätta dig själv i förarsätet och bestämma vart du vill komma och hur du ska ta dig dit. Gör stora planer och tro på dig själv, för oavsett om det gäller utbildning, arbete, livsstilsförändringar eller förhållanden, så är det din övertygelse som sätter gränserna. Du får räkna med att tålamod krävs, för stora omställningar tar tid. 

VÄNNER & KÄRLEK: Umgänge är sällan ett problem för dig som är social och utåtriktad, men djupare relationer behöver lite extra tid, speciellt under de mörka månaderna. Till hösten återknyter du kontakten med gamla vänner, medan kärleken blommar som mest under vår och försommar.

HÄLSA: Din fysiska hälsa har ett riktigt fint år. Du läker skador och lindriga sår snabbare än du räknat med, om du alls drabbas. Du blir dessutom knappt sjuk alls. Det du behöver arbeta med är ditt inre mående och ett wellness-tänk gör livet betydligt lättare. Du behöver mål och utmaningar för att inte tappa fotfästet. 

TRÄNING: Som Tvilling, och särskilt om du inte elitidrottar, är träningen mer en social upplevelse än något du lägger din själ i. I år kan det vara läge att ändra attityd, för om du höjer ambitionen får du snabbt energi som räcker till mycket mer än träning och tävling. Bra träningsformer är spinning, pilates, volleyboll och aerobics.

DU MÅR BRA AV: En träningsform kan lätt bli långtråkig, låt nyfikenheten styra och testa nya saker.

Horoskop för Kräftan, födda 22/6–22/7

Är du Kräfta som nästa års OS-hopp i längdskidåkning, Charlotte Kalla, född 22 juli 1987, så är du egensinnig och artistisk och hittar hellre din egen väg än gör som alla andra. Du letar efter skönhet och harmoni i allt du gör och jagar den perfekta känslan snarare än framgångarna den ger.

Det blir ett turbulent och händelserikt år och det börjar redan i januari, med en rätt omvälvande händelse som påverkar både dig och din familj. Troligen handlar det om jobbmöjligheter, och eftersom utmaningar sporrar dig är viktigt att du fattar ett beslut direkt för en bra start. Resten av året handlar mycket om att få balans mellan det nya jag som du vill bli, och det liv du har med de dina. Det blir tufft ibland, men slutar i solsken. 

VÄNNER & KÄRLEK: Hur kärlekslivet utvecklas beror på om du har en relation eller om du letar. Har du en partner behöver ni hitta varandra, för att hålla lågan brinnande. För dig som söker kärlek blir andra halvåret betydligt hetare än det första. Utnyttja semestrar och ledigheter till umgänge med vänner och bekanta.

HÄLSA: Låt inte stress och tidsbrist gå ut över ditt välmående. Du blir alltid väldigt engagerad i det du gör och ser du inte upp så går det ut över både träning, sömn och hälsa. Planera tiden och slarva inte med varken ledig tid eller träning så blir det här ett hyfsat hälsoår. Vill du ändra vanor och livsmönster är hösten bästa tiden för det.

TRÄNING: Du har lätt att hitta harmoni i nästan alla motionsformer, men i år är det extra viktigt att du väljer sådant som bygger upp dig och ger ny energi. Din vanliga träning lägger en bra grund, men det som talar till dina estetiska sidor ger en extra dimension. Dans, långfärdsskridskor, segling och allt som ger naturupplevelser höjer dig.

DU MÅR BRA AV: Delade upplevelser skapar närhet och ger nya beröringspunkter. Gör saker med dina närmaste.

Horoskop för Lejonet, födda 23/7–23/8

Är du Lejon som vår framgångsrika simdrottning Sarah Sjöström, född 17 augusti 1993, så är du charmig och segerviss med stora ambitioner. Även när du vet att du inte kan vinna går du på max, så länge det leder mot ditt mål. I ambitionen finns också givmildhet och du delar gärna med dig av ära och framgång.

Hur året blir ligger till stor del i dina egna händer, bara du tar tag i det och inte ”väntar på rätt tillfälle”. Rätt tillfälle är här och nu, inget blir bättre av att du skjuter upp det. Jobbprojekt bör du komma igång med direkt efter nyår, hälso- och träningsändringar under februari–mars och kärlekslyftet senast i april. Det viktiga är att du är på god väg med allt du vill göra före sommaren. Resten av året är förträffligt för att fullfölja projekt, men inte gynnsamt för nystarter. Låt din starka vilja styra i stället för din lejonlättja.

VÄNNER & KÄRLEK: Lita på dina vänner och visa dem att du finns där och bryr dig. 2018 är ett år gjort för att knyta nya band och fördjupa relationer du har. Allra roligast blir det när umgänget sker på dina vänners initiativ, så planera lite mindre och tacka ja till mycket mer. Det är ett lite segt kärleksår inledningsvis men från juni ser det ljusare ut och senhösten blir riktigt het.

HÄLSA: Kompensera inte när det går dåligt utan svälj motgångar och gå vidare, inget blir bättre av att du gör dig själv mer illa. Stressar du i stället för att låta skador och sjukdomar få läka ut ordentligt blir det bara värre. Fixar du det så får du ett riktigt bra hälsoår där det verkligen lönar sig att ändra beteenden som du inte är nöjd med.

TRÄNING: Din positiva attityd och tävlingsinstinkt gör lagsporter till ett bra val. Särskilt i år då vänskapsband är viktigare och mer centrala än vanligt. Du har chans att riktigt utnyttja din Lejonstyrka från maj till november. Core, styrketräning och muskelbygge ger strålande resultat, men rätt teknik är A och O, så träna gärna med en PT.

DU MÅR BRA AV: Mat är inte bara näring utan också gemenskap och upplevelser. Gör måltiderna speciella.

Horoskop för Jungfrun, födda 24/8–23/9

Är du Jungfru som friidrottaren Meraf Bahta, född 24 augusti 1989, så är du flexibel och lättmotiverad. Du väljer förebilder som du vill efterlikna och så småningom överträffa, och det ger dig motivation såväl som vägledning. Du ser dig hellre som en del av något större och det gör dig till en bra lagkamrat.

Du får ett lättare år än de flesta och det öppnar för nysatsningar och förändring. Tänk gärna stort, för det är bättre att påbörja något nytt än att förbättra det
som redan fungerar. Hem och fritid är de områden där du har mest framgång, så vänta inte, utan uppfyll dina drömmar. Oavsett om det handlar om drömresan eller en rejäl renovering så är inga månader dåliga, vilket innebär att när du gör saker är mindre viktigt än att de faktiskt blir av.

VÄNNER & KÄRLEK: 2018 är inte ditt bästa kärleksår så ta chanserna när de kommer. Det finns alltid utrymme och möjlighet till flört och spontankärlek, men dina hetaste månader är januari och juli. För dig som är singel är vintermånaden allra hetast, medan du som har en relation får en strålande sommar som blir ännu intensivare om ni tar en tidig semester.

HÄLSA: Matvanor är grunden till god hälsa, och i år är det ännu viktigare för just dig. Det är inte avstegen som ställer till det, tvärtom kan du unna dig lite extra då och då, men se till att du har sunda basvanor. Rutiner och framför allt regelbundenhet ger goda förutsättningar för alla andra hälsoprojekt.

TRÄNING: Din noggranna Jungfruperson gör att du mår bäst av träning som kräver koncentration, samtidigt som den talar till ditt behov av både flexibilitet och förutsägbarhet. Alla sporter med en tränare eller ledare fungerar, och om du själv leder någon träning så ger det extra kickar. Vill
du pressa gränserna är forsränning, skärm-
flygning och segling roliga utmaningar.

DU MÅR BRA AV: Risker är ofta värda att ta, du gillar att ha kontroll, men med utmaningar kommer också belöningar.

Horoskop för Vågen, födda 24/9–23/10

Är du Våg som den starka boxaren Klara Svensson, född 15 oktober 1987, så är du nyfiken och tålmodig. Nyckeln till allt du gör är att hitta motivationen och hålla kvar den. Du utvecklas alltid när det du gör är roligt, men om intresset svalnar så behöver du nya morötter och mål för att inte tappa farten.

Året bjuder på många chanser och en hel del positiva överraskningar. Du strävar efter balans och ordning och är oftast väl förberedd när nya möjligheter uppenbarar sig. Den stora fördelen är att du helhjärtat kan satsa på en sak i taget. Inledningsvis är det kärlek och sociala åtaganden som är i centrum. Från maj till jul är det hälsa och form som är i centrum och under hösten har du bra flyt med arbete och karriär.

VÄNNER & KÄRLEK: Redan från mitten av januari börjar ett riktigt bra kärleksår. Du har lätt att förälska dig och att få känslorna besvarade. Det stora kärlekslyftet kommer dock fram emot sensommaren och då inleds en härligt het höst. Odla gärna dina kulturella intressen tillsammans med vänner. Teater, bokklubbar och bio ger vänskapsbanden en ny dimension.

HÄLSA: Det här är ett väldigt bra hälsoår då risken för bakslag är väldigt låg. Har du bekymmer som inte vill ge med sig lönar det sig att byta metod och testa nya vägar, du gör stora framsteg hela året. Vill du bryta vanor så fungerar det bäst om du gör det tillsammans med andra. Gärna med vänner, eller ännu hellre som ett roligt familjeprojekt.

TRÄNING: Det du behöver för att komma längre är nya utmaningar. Börja året med att göra en målbild och sätt gärna ribban högt, för du har oerhört lätt att träna. Allt fungerar, men en kombination av kondition och styrka ger mest. Räkna dock med att det krävs lite tålamod, det stora lyftet får du fram emot maj och det håller i sig resten av året.

DU MÅR BRA AV: Du är bra på att lyssna på andra och att väga in deras önskemål. Ge dina egna samma utrymme.

Horoskop för Skorpionen, födda 24/10–22/11

Är du Skorpion som den kenyansk-svenska långdistanslöparen Isabellah Andersson, född 12 november 1980, så är du målorienterad och hårdhudad och tvekar inte att ta till oväntade metoder för att lyckas. Du ser motgångar som en del av livet, som gör dig mer motiverad att lyckas. Du gillar lagsport, men bara om alla gör sitt bästa.

Utveckling är ledordet och du ägnar mycket tid åt att fundera på vem du är och vad du vill göra. Ofta har du två idéer som krockar och hindrar dig från att komma igång. Lösningen är inte att välja antingen eller, utan att hitta en väg där alla delar faller på plats. Det kan handla om rätt jobb, byte av bostad eller ett nytt steg i ditt förhållande. Viktigast är att du vågar tänka utanför ramarna och tro på dig själv.

VÄNNER & KÄRLEK: Utveckling är jobbigt och det går ibland ut över kärlekslivet. Känslorna finns där, men inte alltid tiden eller lusten. Ibland tycker du också att din partner förväntar sig att du ska investera mer i er relation än hen gör, och det kan leda till slitningar. När du hittar rätt vänder det, och från augusti väntar en innerlig kärlekshöst för både singlar och par.

HÄLSA: Rörelse är inte bara träning, utan också nyckeln till välmående. Du vill mycket och satsar hårt och då behöver du finna harmoni. Wellness, yoga och koncentrationsövningar som till exempel qi gong ger inte bara träning utan också utrymme för tankar och insikter. För dig som inte känner för nya åtaganden fungerar naturupplevelser och stilla promenader också bra.

TRÄNING: Vanligen är kamp och tävling precis vad du som tuff Skorpion behöver, men i år är andra saker viktigare. Utomhusträning ger mest: cykla, orientera, terränglöp eller åk skidor. Det ger bra träning och utrymme för tankar och intryck. Allra bästa är en slinga med träningsstationer så att du får styrkemoment under konditionspassen.

DU MÅR BRA AV: Alla strider behöver inte vinnas eller ens utkämpas. Ibland lönar det sig att bara gå sin väg.

Horoskop för Skytten, födda 23/11–21/12

Är du Skytt som höjdhopparen Emma Green, född 8 december 1984, så får du snabba träningsresultat. Du är utmaningsdriven och dras till tävlande och kraftmätningar. Framgångar och segrar är inte det viktigaste, utan bara kvittot på dina insatser. Det är vägen dit som räknas och det gör varje steg till en delseger.

Du står inför ett medgångsår, vilket på många sätt kommer att bli väldigt, väldigt trevligt. Det är strålande för arbetslivet, roligt för familjen och vännerna, och inte alls dumt för allmänhälsan. Det är däremot inte optimalt för dig som vill hålla formen, för det blir ofta lite väl enkelt att njuta av tillvaron och lägga träningstiden på annat som också drar. Alternativet är att du satsar på träning och i så fall når du längre än du tror.

VÄNNER & KÄRLEK: Det är som sagt ett riktigt bra år för kärlek och vänskap, och perfekt för dig som vill ordna större tillställningar. Alla fester du står värd för blir minnesvärda, särskilt dem du håller under våren och fram till midsommar. I kärlek står relationer i centrum då små gester betyder mycket och leder till stora känslor.

HÄLSA: Din grundhälsa är god och blir bättre, med undantag för två saker. Det ena är att du under de kalla månaderna drabbas hårdare än de flesta av virusinfektioner. Så när du är sjuk – erkänn det för dig själv och ta det lugnt. Det andra är att du kan tappa lite form när allt går som på räls. Det är ingen hälsorisk, men du kan bli besviken på dig själv i efterhand.

TRÄNING: Det är läge att höja insatsen och tända vinnarlusten igen. För dig som Skytt är tävlandet en drivande faktor, och det är dags att dra nytta av det för att hitta glöden. Du behöver motivation och det hittar du i att mäta dig mot dig själv och andra. Slå person-
liga rekord eller hitta en ny gren, gärna en
kontaktsport, att bemästra och besegra andra i.

DU MÅR BRA AV: Framgång föder framgång. När du lyckats med något är det dags att sätta nya mål.


Horoskop för Stenbockar, födda 
22/12–21/1

Är du Stenbock som exfotbollsspelaren Hanna Ljungberg, född 8 januari 1979, så är du urstark och koncentrerad med öga för detaljer. Du har lätt att lära dig komplicerade funktioner och trivs när du utmanas både fysiskt och mentalt. Att vara stillasittande gör dig rastlös och därför är du väldigt sällan sysslolös.

Stora möjligheter betyder stora utmaningar. Med både Saturnus och Pluto i ditt tecken under hela året cirklar dina val runt långsiktiga och livsavgörande beslut. Det betyder att alla stora förändringar du gör: flyttar, byter livsstil eller startar en ny karriär, leder till det du önskar och hoppas på. Men du måste också vara beredd att lämna saker bakom dig, för ingen förändring är möjlig utan uppoffringar.

VÄNNER & KÄRLEK: När livet ändras påverkar det både nära och kära. Dina vänner stöttar dig i stort, men din kärlek har inte så lätt att förstå varför det du väljer att göra är betydelsefullt. Kommunikation är viktigt, liksom att ta vara på de romantiska stunderna. Januari är strålande för vintriga upplevelser för två, och från september väntar en het ny förälskelse.

HÄLSA: Din hälsa är i grunden god men välmåendet hänger ihop med att du faktiskt vågar satsa på det du vill och tror på. Låter du året gå utan att ta tag i dina drömmar så tappar du lite av den stabila övertygelse och djupt grundade självförtroende som kännetecknar dig. Våga dig på de stora utmaningarna och se dig själv växa med uppgiften.

TRÄNING: Under ett så avgörande år som det här, är det viktigare än vanligt att du tränar för att få en källa till omedelbar framgång och glädje. Med din Stenbocksstyrka och behov av kontroll passar alla sporter där kraft och tanke kombineras med höga målsättningar. Multisport, eller till och med triathlon, för dig med bra grundträning är bra val.

DU MÅR BRA AV: Stress är din fiende som leder till oregelbundna vanor. Håll koll på att du äter och sover tillräckligt.

Horoskop för Vattumannen, födda 21/1–18/2

Är du Vattuman som häcklöparen Susanna Kallur, född 16 februari 1981, så är du graciös och smidig med ett öppet sinne och stora mål. Du behöver ett större syfte för att komma till din rätt. Jobb, träning och fritid behöver ha ett större mål och leda till något, annars tröttnar du och söker nya utmaningar.

Vintern och våren är de lugnaste perioderna under ett händelserikt och roligt år där hälsa, arbete och utveckling står i centrum. Vill du lära dig något nytt är det nu under vintern som du ska ta itu med det, för sedan är det mycket annat som fångar din uppmärksamhet. Under våren får du ett erbjudande som leder dig in på en ny väg. Oavsett om du accepterar det eller inte så får det dig att inse dina möjligheter och resten av året blir en resa på dina egna villkor.

VÄNNER & KÄRLEK: Du hittar nya vänner och de relationer du redan har, utvecklar du bäst under våren och hösten. Vill du göra någon större resa eller likande med dem bör du undvika att göra det i juli–augusti som i stället är perfekta månader för familj eller partner. Det är då, och under februari, som du kommer dem närmast och kärleken är som allra starkast.

HÄLSA: Ett riktigt gott hälsoår väntar från det att vintern är över. Under årets tre första månader behöver du däremot vara lite försiktig. Du drar lätt på dig infektioner som är svårare än vanligt att bli av med. Ta tillfrisknandet på allvar så slipper du problem som annars påverkar ditt år negativt. I övrigt blir det ett strålande år då till och med gamla besvär ger med sig.

TRÄNING: Med ditt sinne för skönhet och din goda Vattumansbalans trivs du med idrotter som är mer än bara rutin och repetition. Dans, friklättring och simning och helst vattenpolo är bra exempel på sporter som passar dig. Det viktigaste är inte att du maxar varje pass utan att du ser fram emot nästa med glädje. Idrott ska vara mer än träning för att du ska trivas.

DU MÅR BRA AV: Stil och mode höjer vardagen. Du är en estet med egen smak och du borde låta det synas.

Horoskop för Fiskarna, födda 19/2–20/3

Är du Fisk som fotbollsspelaren Caroline Seger, född 19 mars 1985, så är du omtänksam med en helhetssyn som bäst kommer till sin rätt i ett lag. Du tänker ofta ett steg längre än dem du har runt dig och ser saker de inte gör. Du behöver mer än ett intresse för att inte bli helt uppslukad av det du gör.

Med Neptunus i ditt tecken hela året är det en god idé att ägna mycket tid åt utbildning och personlig utveckling. Gå kurser, skriv in dig på universitetet eller gå till den där spirituella gruppen som du har varit nyfiken på. Allt som vidgar din horisont lyckas du bra med och får mycket nytta av. Det gör också att du har goda förutsättningar att bryta dåliga vanor och allra lättast går det om du ersätter dem med nya, bättre, i stället för att bara sluta med något.

VÄNNER & KÄRLEK: Ett trevligt och ömsint kärleksår väntar. Oftast är det självklart vad som är rätt så länge du är ärlig med dina känslor. Det leder kanske till uppbrott, men helt säkert till att du hittar äkta kärlek. Årets kalla månader blir hetast, och mars och december är de bästa. Bara en månad blir tung, och det är juli. 

HÄLSA: Vägen till ett hälsosammare liv går genom självinsikt. Att hitta det du verkligen brinner för, vilka du vill ha nära dig och vad du egentligen vill göra av ditt liv, bör vägleda dig när det kommer till val av livsstil. Fysiskt är det här ett normalår, men själsligt blir det början på någonting större och bättre vilket även gör dig hälsosammare på sikt.

TRÄNING: Ditt strategiska sinnelag och känsla för gemenskap gör lagspel och lag-
sport rätt. Beroende på vilken intensitet du behöver, är allt från volleyboll till rugby bra val, och var beredd på att ditt lag behöver dig lika mycket som du behöver laget. Dina ledarskapsfömågor hittar alltid sin plats.

DU MÅR BRA AV: Skratta! Att ta tid från vardagssysslorna och umgås med vänner ger tillvaron mer lyster och mening.

Av: Tor Tolander, illustration: Istockphoto, foto: IBL.

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!