FRÅGA: Jag har tidigare varit aktiv inom fotboll och handboll, men jag slutade för cirka 5 år sedan. Haft ett längre uppehåll från all träning, men har nu börjat röra på mig igen. Jag gillar löpträning och har som mål att springa en halvmara. Tyvärr får jag ofta ont på framsidan av knät, vilket den senaste tiden resulterat i att jag behövt avbryta mina träningspass. Vad ska jag göra? / Yvonne

Doktor Tony Duberg svarar:
”Du kanske har gått ut för hårt för dina knän”

Doktor Tony Duberg

ToppHälsas doktor, Tony Duberg, svarar på frågor om din hälsa.

Överbelastning i och runt knäleden är relativt vanligt. De vanligaste orsakerna till överbelastning är att du tränar för ensidigt och frekvent och/ eller har ökat träningen för snabbt, i förhållande till hur tränad du är.

Några vanliga orsaker till främre knäsmärta är patello-femoralt smärtsyndrom (PFSS) samt hopparknä. Vid PFSS finns en överbelastning i leden mellan knäskålen och lårbenet. Orsaker kan vara felställningar i knä och fotled, eller obalans och svaghet i benens muskulatur. Den som är drabbad känner ofta en diffus ”vilovärk” på framsidan av knäskålen, och den ökar vid belastning. Det gör ofta ont att springa i nedförsbackar, men även att gå i trappor, speciellt ner.

När det gäller hopparknä så handlar det om en överbelastningsskada i knäskålssenan, oftast i dess övre del, precis nedanför knäskålen. Då är orsaken ofta en för snabbt stegrad belastning – vid till exempel löpning på hårt underlag och/eller skor med bristfällig stötdämpning. Vid hopparknä kan man vara besvärsfri i vila, men känner av smärtan när man börjar träna. Smärtan försvinner efter ett tag, så att man inte känner något under resten av träningspasset. Med tiden kan besvären bli värre så att man måste avbryta träningen.

Med tanke på de besvär du beskriver så rekommenderar jag att du kontaktar en idrottsmedicinskt kunnig sjukgymnast eller en läkare för en bedömning. Prognosen är god om du har något av de problem som jag beskriver här. Den viktigaste behandlingen är då ett strukturerat rehabiliteringsprogram.

Psst! Träna smart och kom in i bra träningsvanor med hela familjen på vår träningsresa till Åre!

 

Camp

HÖSTLOVSRESA MED FAMILJEN I ÅRE

När: 1-4 nov
Pris: 3 750 kr/pers
Vad ingår: Boende tors-sön i Copparsvit, frukost och middag alla dagar, entré till Level Spa & Health Club, Copperhill Kidz program, alla ToppHälsas/Yogayamas aktiviteter.