Det är lätt att minnas att man ätit grönsaker och lika lätt att förtränga den där extra kanelbullen som slank ner på eftermiddagsfikat. Låt oss bli ärliga, hur bra äter du – egentligen? Gör testet för att få bättre koll på dina matvanor.

1 Var äter du oftast?
A Alltid i lugn och ro vid matbordet.
B I soffan med sällskap av tv:n.
C Jag äter på stående fot, hinner aldrig sitta ned.

2 Hur känner du dig efter en måltid?
A Jag mår bra, är lagom mätt.
B Ofta lite magknip, jag slänger i mig maten.
C Paltkoma, jag blir proppmätt och måste lägga mig ner.

3 Vad väljer du när du äter ute?
A Jag gillar sallader och fräscha vegorätter.
B Det ska vara riktigt mat, husmanskost är det bästa. C Jag är en riktig sucker för hamburgare och pizza.

4 Vilket protein väljer du?
A Jag äter i princip helt växtbaserat.
B Jag äter oftast vego men fokuserar inte så mycket på proteinet.
C En blodig biff är det bästa jag vet.

5 Hur ofta äter du grönsaker?
A Jag är ett grönsaksfreak, äter till varje måltid.
B Tar alltid av salladsbuffén men kan slarva när jag är hemma.
C Räknas gurkan på mackan?

6 Vilka grönsaker äter du helst?
A Grönkål, broccoli och edamamebönor får det att vattnas i munnen.
B Rivna morötter är enkelt och gott.
C Gurka, tomat och isbergssallad slår aldrig fel.

7 Hur ofta dricker du alkohol?
A Bara vid speciella tillfällen.
B Undviker att dricka på vardagarna men på helgen blir det ett par glas.
C Varje dag, och gärna fest på helgen!

8 Vilket är ditt favoritsnacks?
A Grönsaker och dipp är gott.
B Popcorn och en bra rulle är livet!
C Godis, chips, kakor – jag tar det som finns.

9 Vilka frukter äter du helst?
A Jag älskar bär, kiwi och citrusfrukter.
B Är ett fan av vindruvor, mango och nektariner.
C Apelsinjuice är väl också frukt?

10 Vilket fett väljer du?
A Olivolja och rapsolja är både fräscht och gott.
B Kokosolja har jag alltid hemma.
C Det ska vara riktigt smör – annars kan det va!

11 Väljer du fullkorns- produkter?
A Jag är en fullkorns-lover – väljer ALLTID fullkorn. B Väljer så ofta det går, men ibland slinker lite vanlig pasta ner.
C Fullkorn? Blä – smakar ju kartong!

12 Hur noga är du med socker i maten?
A Jag jagar nyckelhålet, väljer alltid naturella produkter.
B Undviker de värsta sockerfällorna men lite smaksatt yoghurt är ju aldrig fel.
C Jag kollar aldrig innehållsförteckningen – sött är gott!

13 Planerar du veckans måltider?
A Jag planerar veckans måltider varje söndag, det sparar mig massa tid.
B Blir matlåda ett par gånger per vecka varvat med hämtmat.
C Det är tråkigt att laga mat, blir hämtmat eller mackor de flesta dagarna.

14 Skiljer sig helgen från vardagen?
A Det är ingen skillnad, jag äter på samma sätt.
B Det blir oftast färre men större måltider, kanske något glas vin också.
C Långa bruncher och goda trerättersmiddagar fyller mina helger.

FLEST A: Du är en riktig hälso-junkie. Du väljer nyttiga och näringsrika livsmedel och gör sunda val i nästan alla situationer. Du får i dig mängder av vitaminer, mineraler och fibrer. Du kan verkligen det här med bra matvanor! Men kom ihåg att mat också kan vara njutning, unna dig något gott ibland!

FLEST B: Du är på god väg och gör många bra livsmedelsval, men skulle kunna bli ännu bättre. Med lite planering och medvetna matval kan du komma långt. Ät mycket grönsaker och fullkorn så har du en bra bas. Håll också koll så att inte ätandet går överstyr under helgen.

FLEST C: Här finns utrymme för förbättring. Ät mer grönsaker, frukter och fullkorn och dra ner på kött, socker och alkohol. Börja med en liten förändring – kanske kan du lägga till en grönsak vid varje måltid? Se också över hur du äter. Se till att du har tillräckligt med tid för att kunna äta lugnt och medvetet.

PSST! Självklart är det inte onyttigt med salladsgrönsaker. Men faktum är att dessa typer av grönsaker mest innehåller vatten och inte så mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Ett bättre alternativ är baljväxter, kålgrönsaker och rotfrukter.

AV KOSTEXPERT SOFIA ANTONSSON

Psst! Är du redan en hejare på mat men vill ha mer tips när det kommer till träning, följ med oss på träningshelg!

TRÄNINGSHELG PÅ KÖRUNDA 2020!

När: 1-3 maj 2020
Var: Körunda Hotell
Pris: 4495 kr (enkelrumstillägg 500 kr)
Allt detta ingår:
– Boende, del i dubbelrum
– Frukost, lunch och middag
– Tillgång till relaxavdelningen och bastuflotten
– All träning enligt program
– Föreläsning

LÄS MER OCH BOKA HÄR!