Min man har i alla år tjänat mer än dubbelt så mycket som jag och ändå ska allt delas lika enligt honom. Jag har bitit ihop och känt att det inte spelat någon roll, men nu när jag blivit arbetslös håller det inte längre. Han köper en massa dyra tekniksaker och hittar på roliga saker med vänner, medan jag knappt kan göra någonting. Visst får jag komma med på saker, men då får jag betala tillbaka till honom. Detta känns ohållbart och jag undrar om du har några råd att ge? /Linnéa

Susanne

Susanne Pettersson är utbildad kommunikolog och jobbar som föreläsare, coach och idrottspsykologisk rådgivare. Hon svarar på dina frågor om personlig utveckling. Mejla: susanne@topphalsa.se

Ekomomiska relationsproblem: Ohållbart att en är fattig och en är rik

Just ekonomi kan vara oerhört påfrestande i en relation. Det finns egentligen inget rätt eller fel, huvudsaken är att båda är nöjda med hur ni vill ha det.

En vanlig anledning till påfrestningar i en relation är när saker plötsligt förändras till det sämre. Det kan vara försämrad ekonomi, sjukdom, arbetslöshet eller andra saker som gör att den trygga vardagen rubbas. Dessa saker kan stärka relationen om man tillsammans stöttar och hjälper varandra. Eller så går båda i sina egna tankar utan att prata med varandra, vilket ofta leder till att man glider isär.

Mitt råd är att prata med din man. Berätta vad du upplever och hur du känner. Var ärlig men undvik att vara anklagande. Tala om för honom hur du tänkt tidigare när det gäller ekonomi, och hur du vill att det ska vara framöver. Undersök sedan hur han tänker och fråga hur han vill ha det i framtiden. Huvudsyftet är att båda ska ha det bra också när ekonomin försämrats för ena parten. Det är ju ohållbart i längden att en är rik och en är fattig.

Det kan också vara bra att veta att makar faktiskt har rätt att dela lika enligt lag. I äktenskapsbalken står det bland annat att ”makarna skall, var och en efter sin förmåga, bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov skall tillgodoses.” Och vidare: ”Om det som den ena maken skall bidra med inte räcker för den makens personliga behov… skall den andra maken skjuta till de pengar som behövs.”

LÄS OCKSÅ: Expertens råd om 7 vanliga relationsproblem