FRÅGA: Nu har jag (återigen) bestämt mig för att 2019 ska bli året då jag lyckas gå ner tio kilo i vikt och sedan stanna där. Har provat det mesta, men aldrig en riktig lågkaloridiet, alltså typ en sådan där man bara äter bars. Tycker du att jag ska satsa på det? Kommer det ta mig dit jag vill? /Anna

Dietist Karin Magnusson svarar:

Karin Magnusson

Dietist Karin Magnusson svarar på dina frågor om kost och hälsa.

– Du kan absolut tappa tio kilo med hjälp av en lågkaloridiet. Det borde inte ta mer än två till tre månader. Problemet är att du inte kommer kunna hålla vikten när du väl börjar äta mat igen.

Lågkaloridieter som är uppbyggda på bars, soppor och shakes innehåller ofta 800–1000 kcal per dag (ibland ännu mindre). De är tänkta att användas under kort tid för att man ska få en ”kick”, och märka att kilona försvinner, och då få motivation till att börja träna och äta bättre.

Det är mycket bättre att du satsar på att skapa din egen ”diet” med mat du håller dig mätt på och som du tycker är god. Du kan också använda bars/soppor till exempel två gånger per dag, och äta vanlig mat de andra måltiderna. Då blir det lättare att fasa ut barsen/sopporna sedan och steget mot att bara äta vanlig mat blir inte så stort.

Om du är intresserad av att både förändra maten och dessutom ditt ätbeteende kan jag tipsa om Gå ner i vikt – och stanna där, en tioveckors onlinekurs med guidning av mig:

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!