En vuxen person får i genomsnitt en förkylning två gånger per år. Vanligast är det under vinterhalvåret. Men hur sprids egentligen förkylningsvirus, hur länge smittar förkylning, och hur minskar du risken att bli smittad av andra? ToppHälsa har tagit reda på svaren!

Så länge smittar en förkylning

Du som är förkyld kan smitta andra innan du ens har känt av symptomen. Allra mest smittar du den dag förkylningen bryter ut och de första dagarna därpå. Efter några dagar sjunker smittsamheten väldigt snabbt.

Hur smittar förkylning?

Förkylningsvirus smittar via luften om någon som är sjuk hostar eller nyser ut viruspartiklar. I dessa tusentals mikroskopiskt små vätskedroppar kan smittämnet nå flera meter. Utomhus sprids inte smittan lika lätt som inomhus.

Att du lättare blir förkyld när du är nedkyld är däremot en myt. När fler blir förkylda under vinterhalvåret beror det snarare på att vi befinner oss mer inomhus.

När förkylningen aldrig går över…

Vissa år är extra jobbiga, när man har fått förkylningen från helvetet; den som aldrig går över utan tar om och tar om.

– Många kommer till oss och undrar varför förkylningen aldrig går över, men ofta är det inte en förkylning man har, utan flera. Det finns ju hundratals förkylningsvirus i omlopp. Du får en förkylning, som sänker det lokala immunförsvaret i slemhinnan, och då passar nästa förkylning på att angripa. Det vill säga; du träffar en vän, som också är förkyld, och så byter ni virus med varandra – och du tror att förkylningen tog om, förklarar Peter Åhnblad, överläkare och öron-, näsa- och halsspecialist vid Sickla ÖNH-center i en artikel på ToppHälsa.

Minska risken att bli smittad!

förkyld smittar

– Ät allmänt hälsosamt och boosta dig själv med mycket frukt, grönt och ingefära! Här hittar du goda och välgörande recept på shots och te med ingefära!

– Rök inte

– Undvik trånga folksamlingar inomhus

– Undvik stress

– Se till att andra, i din närhet som är förkylda, nyser eller hostar i armvecket

 

5 sätt att bli frisk snabbare från din förkylning

förkyld undvik smitta

1. Skölj näsan med saltvatten!

2. Sov mycket

Kroppen återhämtar och reparerar sig när du sover. Dessutom stabiliseras slemhinnan.

3. Stanna hemma från jobbet

Har du möjlighet, så håll dig hemma (eller ta det åtminstone lugnt) i en till tre dagar när du känner att en förkylning håller på att bryta ut.

4. Drick mycket vatten

5. Ta träningspaus

När du känner att förkylningen smyger sig på, skippa träningspasset. Träning förvärrar i initialskedet.

Är du förkyld länge kan däremot lugn vardagsmotion hjälpa dig att upprätthålla en normal dygnsrytm – som leder till god sömn (vilket kan linda förkylningen). Kraftig träning sänker däremot immunförsvaret tillfälligt.

LÄS OCKSÅ: Jag har hosta och är förkyld – vågar jag träna?” Läkaren svarar

6. Motverka inte febern

Snor, hosta, feber och heshet är kroppens försvar mot viruset som inkräktar. Om du vill förkorta förkylningen ska du alltså inte motverka febern.

7. Echinacea

Echinacea har i studier visats förkorta förkylningar, men forskningen är omstridd.

8. Honung

Om du har hosta har faktiskt honung visat sig vara mer effektiv mot just hosta – än hostmedicin. Men även här är forskningen omstridd.

Psst! Boosta ditt immunförsvar genom att få ordning på både stress och matvanor med vår yogakurs!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr