Amrap, emom, guns och gluttar… Hajar du träningstugget? Om inte – lugn bara, vi har satt ihop en hel lista med svåra ord till dig, som snabbt får dig att hänga med i gymsnacket.

Amrap
Kort för as many reps as possible, alltså så många repetitioner eller varv man ska göra under ett pass på en viss tid.

träningsord

Foto: Getty Images/iStockphoto

Box
Träningslokal, eller begränsad yta i träningslokal, där du håller på med crossfitinspirerade övningar.

Broscience
Träningsrön som bygger på personliga historier och erfarenheter, men som inte grundar sig på vetenskaplig fakta.

Dropset
När du gör en styrkeövning ett antal repetitioner, ett set, och sedan sänker vikten och kör vidare på nästa set direkt.

Emom
Kort för every minute on the minute och betyder att du ska göra ett visst antal repetitioner av en övning varje minut. Gör du klart den snabbt får du vila resten av minuten fram till nästa minut och omgång börjar. (Används i crossfit.)

E-sport
Tävlingar i olika typer av datorspel, där man tävlar mot andra. Vid samma spelkonsoll, via nätet eller via lokala nätverk.

träningsord

Foto: Getty Images/iStockphoto

Failure
Att träna till failure betyder att man fortsätter tills man överhuvudtaget inte kan lyfta en vikt mer. Det kallas också att träna till utmattning.

Gluttar
Kort för kroppens största muskel, Gluteus maximus, det vill säga rumpan.

Grit
Samlingsnamn för tuff och högintensiv intervalltävling och finns i olika varianter hos träningskonceptmakarna Les Mills. Grit kan också stå för driv eller jävlar anamma som ju kan vara en bra egenskap när det kommer till träning.

Guns
Bli inte rädd om du hör någon prata om guns på gymmet. Det är slang för biceps.

Isoleringsövning
En styrkeövning där du bara tränar en eller några få muskler (t.ex. biceps curls). Det är inte de övningarna som du ska fylla ditt program med. Fokus bör ligga på flerledsövningar, t.ex. knäböj, marklyft och pull-ups som tränar många muskler samtidigt.

KAT
Står för kontraktion, avslappning och töjning och är en metod för att träna rörlighet. Man växlar mellan att stretcha muskeln, dra ihop den och att slappna av i den.

Metcon
Kort för metabolic conditioning, alltså pulshöjande träning.

träningsord

Foto: Getty Images

1RM
Står för ”one repetition max”. Ditt 1RM är alltså den vikt som du maximalt kan lyfta en gång vid en viss övning.

Plyometrisk träning
Kraftfulla spänstövningar som till exempel upphopp eller utfallshopp som kan göra dig både starkare och snabbare snabbt.

Prehab-träna
Att jobba med sina svaga punkter för att förebygga skador. Det kan handla om att träna upp styrka, rörlighet eller att variera sin träning. Allt beroende på vad just din kropp behöver.

Rom
Rom är inget du beställer i baren. Det står för ”range of motion”, dvs. hur stort rörelsesutslag du gör under en övning. Full rom innebär t.ex. att låren kommer ned parallellt med golvet när du gör knäböj.

Split
Om du tränar hela kroppen varje gång så heter det fullbody, medan du i ett splitprogram delar upp kroppen (oftast i 2 eller 3 delar) så att du tränar olika muskelgrupper på olika dagar. Splitprogram är värt att pröva om du tränar flera dagar i veckan.

träningsord

Foto: Getty Images

Spotter
En person som hjälper till med att lyfta vikten om du plötsligt skulle ta helt slut under en övning. Det är t.ex. bra att ha en spotter om man ska lyfta tungt i bänkpress.

Superset
När du styrketränar och varvar mellan olika övningar och vilar emellan. Till exempel gör du en övning 10 gånger, vilar en halv minut och gör sedan 10 repetitioner av en annan övning.

Wod
Work out of the day, alltså dagens träningspass. Används i crossfit där man undviker att träna samma träningspass flera dagar i sträck.

Psst! Vill du lära dig mer om träning och hälsa?
Kolla in vår succébok:
stora boken om din hälsa

Några exempel på innehåll:
➔ Så får du ordning på mat, träning och sömn
➔ Hitta dina socker-fällor och bli kvitt sötsuget
➔ Test: Vilken träning passar dig?
➔ Vägarna till hållbar viktsuccé
➔ Sov gott med metoderna som funkar

Köpknapp_rosa