FRÅGA: Jag har fått orosöverslag. Jag oroar mig för ALLT! Det kan vara ekonomin, för vad som ska hända mina barn, för hur mitt liv ska bli, för omvärlden, för miljön. Det känns som om jag blivit helt överkänslig och hudlös och allt går bara rakt in. Finns det någon metod att bli lite mindre känslig? Att känna sig mer trygg? /Alexandra

Samtalsterapeuten Åsa Nyvall svarar:

”Att känna oro är en signal till kroppen”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach Åsa Nyvall svarar på frågor om hälsa.

– Att känna oro är i grund och botten en signal till kroppen att man behöver stanna upp och hantera en situation. Och ta reda på vad som krävs för att oron ska släppa. Ett fint sätt att ta tag i det som skaver i livet. Men om det blir så som du beskriver det, så blir det givetvis oerhört jobbigt. Att aldrig kunna slappna av och känna sig trygg.

Läs också: 10 saker vi med ångest inte vill höra

Jag tycker att du ska unna dig att träffa en duktig terapeut, som kan hjälpa dig att ta reda på när oron tog över ditt liv. För att ta reda på vad orsaken är, varför oron grep tag i dig, och sedan har hängt kvar. Det finns ofta svar bakåt i tiden. När du förstår orons orsak, då kan du ta reda på vad som behövs för att bli fri från den. Du får förståelse och verktyg för att lindra, och på sikt bli av med oro, som du inte behöver bära på.

Läs också: 7 sätt att mota ångest och hitta lugn

Det jag tänker att du kan göra redan nu, det är att minska i bruset som väcker din oro. Många som har en sådan känslighet, som du beskriver, upplever till exempel att nyheter eller sociala medier gör att oron väcks till liv. Så kanske kan du minska skärmtiden och ta bort den typ av konton som du följer, som lägger oro i din kropp. Du kan också, när oron väl är på plats, prova att ta några riktigt djupa andetag, som skickar signaler till din kropp och sinne om att allt är som det ska. Det lugnar och minskar stressen.

Läs också: Minska ångest, oro och sömnproblem

Det kan också hjälpa att skriva ner det du oroar dig för, och därefter skriva hur du kan hantera den situation du just har beskrivit. Det är bra att ha en eller flera strategier för hur man kan göra. Många gånger kan det leda till att man kan släppa oron, eftersom man vet att den finns nedtecknad med alternativ som kan fungera. Men jag rekommenderar verkligen terapi, för att få ett långsiktigt hållbart resultat.

Psst! Kolla in vår nya yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr