Jag har en dotter som snart är tre månader, jag helammar och har börjat träna för drygt en månad sedan. Jag har fortfarande några extra kilon kvar och skulle vilja jobba bort dem. Jag har svårt att äta så att jag orkar med amning, bebis och träning. Har du tips hur jag kan tänka kring kost och viktnedgång under amning? Äter i dag frukost, lunch, middag och två, ibland tre mellanmål. Promenerar dagligen, styrketränar två ggr/vecka och går på spinning 30 minuter en gång i veckan. /Nybliven mamma

Kostexperten: Att banta under amning kan vara skadligt för barnet – ät näringsrikt istället

Att gå på strikt diet eller banta under amning är inte att rekommendera. Det mamman äter, dricker och utsätter sin kropp för, kommer att avspeglas i bröstmjölken. Vi vuxna har fått i oss en hel del genom livet. Bland annat tungmetaller och miljögifter.

De flesta gifter lagrar kroppen i fettvävnaden. Där kan de ligga utan att göra någon större skada. Men om man går ner kraftigt i vikt blir man av med fettet och gifterna frisätts i kroppen. Ammar du då, riskerar de att gå över till barnet via bröstmjölken. Så att göra någon strikt insats skulle jag avråda från.

Nu låter det som att du har ett bra måltidsupplägg, men det jag reagerar på är att du inte riktigt orkar med allt. Jag tycker då att du ska äta mer. Lägg krut på att äta riktigt bra, näringsrik mat och fortsätt röra på dig, så är jag övertygad om att det kommer att släppa.

Se till att du får i dig ordentligt med mättande mat i huvudmålen;

Frukost: Havregrynsgröt med bär och ägg. (recept: 5 goda varianter på havregrynsgröt!)

Lunch och middag: Kyckling/lax/bönor/ägg etc plus exempelvis rotfrukter eller quinoa samt mycket grönsaker till lunch och middag. Glöm inte fettet; avokado, nötter, olivolja etc.

Mellanmål: Frukt och ägg, en näve nötter, bananpannkaka eller liknande.

Fokusera på rena råvaror och att se till att du orkar. Skulle det finnas några kilon kvar när du slutat amma kan du om du vill göra en punktinsats då, men oftast har det löst sig innan dess. Kom ihåg att det är en kort tid av ditt liv, men viktig för din dotter.

/Kristina Andersson

Kristina Andersson dietist

LÄS OCKSÅ: GUIDE: Sluta banta – och gå ner i vikt (med dessa smarta vanor!)