Fråga: Jag är 39 år och fick nyligen reda på att jag har artros i mitt knä. Jag gjorde en titthålsoperation och de såg även att min menisk var trasig. Jag har blivit tillsagd att träna, men problemet är att nästan all träning gör ont. Dessutom vet jag inte vilken träning som kan förvärra artrosen. /Petra

träna med artros knäna

Läkaren Eric Rydman: ”Denna träning brukar hjälpa bäst mot knäartros”


Grundprincipen är att all träning är bra! Även träning som gör ont gör nytta – men inom rimliga ramar. Det ska inte göra mer ont dagen efter ett träningspass, det är ett tecken på att man gått över gränsen. Om leden svullnar upp är även det ett tecken att du påfrestat leden för mycket.
Artros är en ledsjukdom som kan drabba de flesta leder i kroppen. Brosket i leden blir sprödare och tunnare, och man upplever att leden blir stel och öm. Det är extra vanligt att just knäleden drabbas. I och med att knäna tar upp stor belastning kan det vara svårt att hitta en träningsform som passar när man har artros. För precis som du är inne på är det viktigt att träna när man har artros. Dels för den led som du redan har artros i, dels för dina övriga leder.

eric-rydman om artros

Eftersom man belastar knäleden upp till tio gånger så mycket när man springer jämfört med när man går, kan löpning ofta vara svårt. Tänk på att börja riktigt försiktigt om du ändå vill försöka. Kanske börja med promenader och bara springa några steg – och känna hur det känns dagen efter.

LÄS OCKSÅ: Ont i fötterna när du tränar? Här är expertens svar på 6 vanliga fotproblem!

Styrketräning, simning och cykelträning brukar vara det som hjälper bäst mot knäartros. Boka en tid med en sjukgymnast. De är vana att hjälpa patienter med artros och kan lägga upp en individuell träningsplan.

Har man artros i knäleden brukar det bli värre om man är överviktig. Nu vet jag inget om just din vikt, men kan man komma ner till normalvikt blir besvären mildare. Det är svårt att träna bort övervikt när man har ont, så här handlar det om att lägga om kosten.

Vill du se mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook så missar du inget!

Träna med D-Flex & Pam!

  • Hitta formen på 21 dagar – unikt program
  • Totalt 9 timmar film, där ni tränar tillsammans
  • Pepp och skratt med chefredaktör Pamela Andersson
  • Så ska du äta för att må bra, och bli stark!