FRÅGA: Jag har problem med magen och börjar misstänka att jag inte tål gluten. De senaste åren har jag ofta känt mig uppblåst, och får ibland jag magknip när jag ätit pasta och bröd. Älskar dock den typen av mat, men funderar på att sluta med det för att se om magen blir bättre. Är det en bra idé? /Carina

 Dietist Karin Magnusson svarar:

”Bara två procent har celiaki”

Karin Magnusson

Dietist Karin Magnusson svarar på dina frågor om kost och hälsa.

– Nej, jag tycker inte det är en bra idé att sluta med gluten om du inte fått konstaterad celiaki (glutenintolerans). Däremot tycker jag det är en god idé att du ser över dina matvanor och din livssituation, för att se om du kan komma underfund varför du har problem med din mage.

Celiaki är ovanligt, cirka två procent av Sveriges befolkning är drabbade. Det är en kronisk autoimmun sjukdom, så den som har celiaki kommer ha det livet ut. Det är alltså inte något som kommer och går beroende på vad man äter. Det som händer i kroppen vid celiaki är att tarmluddet i tunntarmens slemhinna skadas. Det gör att det blir svårt för kroppen att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen från maten. En obehandlad celiaki leder därför ofta till näringsbrister.

Läs också: 5 bra frukostar utan gluten och laktos

Det man inte kan äta när man har celiaki är gluten. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Det finns inte i havre, men däremot ”umgås” havre ofta med de andra spannmålen i kvarnar och vid transporter, så vanlig havre innehåller därför en liten andel gluten. Det finns dock ”ren” havre som de allra flesta med celiaki klarar av att äta. Symptomen på obehandlad celiaki skiljer sig åt, men handlar ofta om magont, trötthet och viktförlust. Kom ihåg att celiaki är något man har eller inte har. Går det att äta pasta ibland? Knäckebröd? Då har du inte celiaki.

Om du misstänker att du har celiaki är bästa rådet att inte börja mixtra med maten och utesluta gluten på egen hand. Då finns risk att när du vid ett senare tillfälle går till läkaren för att ta reda på om du är drabbad, får ett falskt negativt resultat. Ät som vanligt och kontakta din läkare för att ta de prover som krävs. Uppblåst mage och magknip kan vara så mycket mer än celiaki. Inte helt sällan blandas det ihop med IBS, irriterad tarm, som är betydligt vanligare än celiaki. Eftersom du haft problem med magen i flera år tycker jag att du ska kontakta din vårdcentral för utredning.

Läs också: Baka glutenfritt bröd med bra mjölalternativ

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!