Vad är ekologisk mat egentligen och hur viktigt är det att välja ekologiskt när man handlar – vad finns det för fördelar och nackdelar? ToppHälsas näringsfysiolog Kristina Andersson svarar på en läsarfråga om hur man ska tänka kring ekologisk mat, om skrämselpropaganda och hur man ska göra för att få flest hälsofördelar (utan att det ska kosta så mycket).

Läsarfråga: Det pratas ju mycket om ekologisk mat nuförtiden. När man ser filmer på nätet om hur besprutad och giftig den ”vanliga” maten är blir man ju rädd! Hur farligt är det att äta icke-ekologisk mat?

Vi är en stor familj och har ingen chans att enbart köpa ekologiska grönsaker och frukt. Finns det några enkla tumregler man kan förhålla sig till, vilka val man bör prioritera? Jag märker att vi äter betydligt mindre grönsaker nu än förr vilket inte heller känns rätt.

Hjälp mig! Hur ska jag tänka?

LÄS OCKSÅ: Närproducerad och ekologisk mat – hitta din närmaste gårdsbutik

 

Kostexperten: Hellre ”icke-ekologiskt” än inget grönt alls

Kristina Andersson dietist

Jag förstår din oro. Det du beskriver är ett problem jag befarat. Naturligtvis är ekologiskt ett bra val. Men den skrämselpropaganda som sprids i bland annat sociala medier är onyanserad.

Farligt? Nja, bekämpningsmedel bryts ner snabbt

Bekämpningsmedlen är farliga i större doser och det är framför allt de som utsätts för stora mängder, de som jobbar med dem, som påverkas. Det du får i dig när du äter en konventionellt odlad grönsak/ frukt är mindre mängder, i de flesta fall inget alls. Med några få undantag är det mängder som ligger långt under gränsvärdena.

De bekämpningsmedel som används idag har kort halveringstid, det vill säga bryts ner och försvinner snabbt. Att något besprutats innebär alltså inte att det finns rester kvar när du äter. Så ur ett ”kemikalier är farligt-perspektiv” är eko-valet viktigare för bönderna och naturen än för oss som äter det.

Skillnaderna i näringsämnen vid ekologisk mat

När det kommer till skillnader i näringsämnen är de små. Störst skillnad är i antioxidanter, det finns cirka 20 procent mer av vissa antioxidanter i ekologiskt odlat. Också här kan man fråga sig hur stor den skillnaden gör för vår hälsa.

Det jag befarat är att folk äter mindre mängd grönsaker och frukt för att man inte har råd att äta helt ekologiskt och då blir det fel. Frukt och grönsaker är viktiga för hälsan. De ger skydd mot hjärt-kärlsjukdom, inflammationer och cancer. Så att äta frukt och grönsaker är prio ett.

Välj svenskodlat (om du inte väljer ekologiskt)

Jag tycker absolut att man ska välja ekologiskt när man kan. Men kan man inte göra det fullt ut ska man inte ha dåligt samvete. Välj i första hand svenskodlat. Dels har vi hårda regler i Sverige, dels har vi ett klimat som inte kräver lika mycket gifter (mindre skadeinsekter etc).

De stora ekologiska vinsterna gör du framför allt på utomeuropeiskt. Frukt har över lag mer bekämpningsmedelsrester än till exempel grönsaker, så där går det också att prioritera. /Kristina

LÄS OCKSÅ: Krav-, rättvise- eller miljömärkt? Det här betyder produktmärkningarna