Vi ska jobba, planera middag, hämta barn, vara framgångsrika och förhoppningsvis hinna träna. Det är inte konstigt att allt fler svenskar drabbas av utmattningssyndrom. Trots att vi är medvetna om att allt fler blir sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar är vi dåliga på att uppmärksamma våra egna varningstecken. Är du trött, nedstämd och utarbetad kan du vara på väg att drabbas.

Utmattningssyndrom eller, som många säger, att bli utbränd eller ”gå in i väggen”, innebär att kroppen till sist säger ifrån efter att ha upplevt stress under en längre tid. Det kan handla om att man utsatts för hög arbetsbelastning eller psykisk påfrestning i privatlivet.

De flesta svenskar är medvetna om utmattningssyndrom och allt fler blir sjukskrivna på grund av utbrändhet. Trots det är vi dåliga på att se varningstecknen i tid.

Många kvinnor drabbas av utmattningssyndrom

Alla människor kan drabbas, men enligt Kerstin Jeding, legitimerad psykolog och vice vd på Stressmottagningen, är det en grupp som utmärker sig:

– Vår typiska patient är ofta en kvinna mellan 30 och 40 år, berättar hon för ToppHälsa och förklarar att många av patienterna dessutom är småbarnsföräldrar.

utmattningssyndrom drabbar många kvinnor mellan 30 och 40 år

Misstänker du att du är i riskzonen för att drabbas? Se hur många av dessa påståenden som stämmer in på dig och fundera sedan på om det är läge att ta ledigt från jobbet och boka in ett läkarbesök.

Är du i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom?

Tillsammans med 1177  Vårdguiden och psykologen Kerstin Jeding på Stressmottagningen har ToppHälsa plockat fram sju symtom att vara uppmärksam på.

1. Du har svårt att varva ned inför sänggående

När det är dags att sova har du svårt att släppa alla måsten, i jobbet eller privat. Du tänker så mycket att det börjar störa sömnen.

Utmattningssyndrom gör att du får svårt att sova trots att du är konstant trött

2. Du är lättirriterad

Småsaker som du normalt sett inte bryr dig om blir plötsligt stora irritationsmoment.

3. Din kropp reagerar fysiskt

– Du kan få massa symtom som du inte haft tidigare, exempelvis hjärtklappning och tryck över bröstet som kommer av att du hyperventilerar. Du känner dig darrig eller yr, spänd, får ont i musklerna och mycket spänningshuvudvärk, säger Kerstin Jeding.

Utmattningssyndrom kan ge huvudvärk och hjärtklappning

4. Du väljer bort roliga saker

– Ett tecken på att du är i riskzonen för att bli utbränd är att du under en lång period har valt bort saker du gärna vill göra. Exempelvis testa ett yogapass eller ta en fika med en vän en gång i månaden. Du känner att du inte får plats med någonting i livet förutom måsten och jobb, säger Kerstin Jeding.

Läs också: Stressad? Här är bilden som lugnar dig på bara tio sekunder

5. Du glömmer

En tydlig indikation på att du är på väg att gå in i väggen är att du får försämrat minne, koncentrationssvårigheter och problem med att planera.

Utmattningssyndrom kan göra att du tappar minnet och koncentrationen.

6. Du är tröttare än normalt

– Det är naturligt att vara trött efter en arbetsdag med barn och arbete, men om man känner att man är lika trött jämt och bara blir tröttare och tröttare då är det något att ta som en varningssignal, säger Kerstin Jeding.

7. Du känner dig nedstämd

Det är inte ovanligt att utmattningen också leder till oro, nedstämdhet och till och med ångest.

Utmattningssyndrom kan göra dig deprimerad och nedstämd och ge ångest

Stämde mycket in på dig? Ring vårdcentralen och boka en tid. Om du gör det nu kan du förhindra att drabbas och därmed riskera en långtidssjukskrivning.

Snabbkollen: Kriterier för diagnostisering av utmattningssyndrom:

  • Du drabbas av hjärtklappning, spänningshuvudvärk eller yrsel
  • Du känner dig konstant trött
  • Du har svårt att sova
  • Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig
  • Du är överkänslig och lättirriterad
  • Du känner ångest

Läs också: Hjälp, håret trillar av! Här är 9 orsaker till varför

Psst! Kolla in vår nya yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr