Charlotte Perrelli, 35, berättar om skilsmässan, kollapsen och nya kroppen.

CHARLOTTE PERRELLI. Efter äktenskapskrisen och ett hektiskt schema sa plötsligt kroppen ifrån. Fysiskt och psykiskt slutkörd tvingades  schlagerstjärnan Charlotte Perrelli ta time out i flera veckor.

– Träningen hjälpte mig bli stark igen, berättar hon för ToppHälsa.

Hon är sen. Charlotte Perrelli är en av de få svenska kändisar som man alltid kan lita på kommer prick avtalad tid. Därför är detta ovanligt.

Men, kanske är det också en del i hennes lite nya, mer avslappnade stil. Den numera ensamstående tvåbarnsmamman, som alltid jobbar stenhårt, har faktiskt blivit lite bättre på att ta ledigt och koppla av.

– Från att ha varit tokkontrollfreak har jag bestämt mig för att värna om vissa saker, jag kan inte jobba 24 timmar om dygnet. Jag har slutat svara i telefon om jag har semester. Jag har blivit bättre på att säga ifrån och säga nej. Det är mitt jobb att synas, och jag älskar det på alla sätt. Men det finns en gräns för mig också. Jag mår inte bra av att vara tillgänglig hela tiden. Är det något viktigt får man lämna meddelande, så ringer jag upp, eller så får man ringa tillbaka en annan dag.

Kollaps efter Hero i Melodifestivalen

Charlotte blev allvarligt sjuk för ganska exakt två år sedan, strax efter att hon tävlat för Sverige i Eurovisionsfestivalen i Belgrad med sin låt Hero. Samtidigt som hon hade ett enormt hektiskt schema med presskonferenser och uppladdning inför finalen tvingades hon hantera privata problem – som ingen utomstående just då kände till. Äktenskapskrisen med då­varande maken Nicola och pressen ovanpå en lång karriär där Charlotte ­jobbat stenhårt gjorde att kroppen totalkollapsade, den inte orkade längre. ­Hon tappade vikt och drabbades av hjärnhinneinflammation.

Det slutade med tre veckors time out från rampljuset.

– Jag var sängliggande i flera veckor och åkte in och ut på akuten.  Jag var fysiskt och psykiskt helt slutkörd. Inte ens när jag svimmade förstod jag vad som höll på att hända.

Har det här fått dig att omvärdera livet?

– Kraschen har fått mig att inse att jag är dödlig. Jag klarar inte allt. Jag har alltid tyckt att det varit lite fjantigt när folk sagt att de gått in i väggen, och tänkt ”kavla upp ärmarna och gå vidare, hur svårt kan det vara”. Nu insåg jag hur det faktiskt kan vara.

Vad hjälpte dig att komma tillbaka?

– Träningen har gjort att jag blivit starkare och fått något annat att tänka på. Träning är extremt positivt för kropp­en och själen. Jag känner mig gladare och piggare.

Började träna efter graviditeten

Charlotte började träna först för tre år sedan, för att bli av med sina gravidkilon.

– Jag hade tolv kilo för mycket och kände mig inte bekväm med det. Jag blev magig och tuttig. Därför började jag träna med en personlig tränare, som gav mig ett träningsschema som jag kunde utföra hemma, för jag ville inte gå på gym.

Hur ofta tränar du?

– Det kan vara tio minuter eller en timme. Har jag en kvart så kör jag e n kvart. Är jag trött så gör jag 20 sit ups. Jag tror på kontinuitet, där träningen blir en del av ens vardag. Jag har en kropp som svarar väldigt lätt, jag kan träna två veckor och se supertränad ut. Jag tror på att göra övningar med sin egen kropp, utan vikter. Du kan göra så extremt mycket hemma, helt själv, som ger fantastiska resultat. Det var så jag gjorde.

Det känns konstigt att fråga dig hur du märker att din kropp blir äldre – eftersom den bara verkar bli yngre och yngre?

– När jag var 18 hade jag en sämre kropp än i dag, jag har alltid haft problem med ischias. Sedan jag började träna har jag inte ont över huvud taget. Jag har alltid förlikat mig med att vara den som inte tränar och visste inte att min kropp kunde se ut så här. Jag trodde inte jag skulle kunna komma i sådan form och få muskler. Men jag gav det en chans, och när man ser att det funkar blir man extremt taggad. Det är häftigt. Alla kan, det handlar bara om att bestämma sig och göra det fullt ut.