Fråga: Förra sommaren började jag löpträna men fick ganska snabbt besvär med mitt vänstra knä. Under vintern har jag inte tränat alls och nu när jag skulle försöka komma igång börjar jag få ont igen! Värken sitter på knäts utsida. Har hört att det kan vara löparknä. Vad ska jag göra? Behandling, övningar, stretch? Säg inte att jag ska vila, jag har ju vilat i 8 månader! /Malin

Läkaren: Bästa behandlingen mot löparknä är stretch

Det du beskriver låter typiskt för det som kallas löparknä. Det är en av de vanligaste överbelastningsskadorna som drabbar löpare, men även bröstsim, dans och cross-training ökar risken.

Det typiska är att det inte alls gör ont när man går och börjar springa – men värken kommer efter en kilometer eller så. Namnet löparknä är lite missvisande, det är egentligen inte något fel på själva knät. Det finns en muskelhinna som fäster strax nedför knät, på utsidan, som blir irriterad när man böjer och sträcker knät i löpsteget. På engelska kallas tillståndet Iliotibial Band Syndrome (ITBS) och syftar på att muskeln går hela vägen från bäckenet till underbenet. Notera att ”runners knee” är något annat än löparknä för att förvirra ytterligare!

LÄS OCKSÅ: ”Hur tränar jag med artros i knät?” Läkaren ger svar!

Välj rätt skor

Framför allt belastas muskelhinnan när man springer i nedförsbackar och på hårda underlag. Felaktiga skor är ofta en bidragande faktor till löparknä. Både för gamla och för nya skor kan utlösa smärtan.

Har man återkommande besvär, tycker jag absolut man ska göra en löpstegsanalys innan man väljer skor. Höga fotvalv och för mycket pronation i fotleden gör att man ökar risken. Kan man tänka sig att lägga mycket pengar på sin löpning kan ett par formgjutna skoinlägg vara en bra investering.

Den absolut bästa behandlingen för löparknä är stretching.

Trappa upp träningen

Sen var det det där med vila. Besvären blir bättre med vila och det är alltid dumt att trotsa smärtan när det gör ont. Att du får ont igen efter 8 månaders vila beror däremot inte på att du inte vilat tillräckligt utan snarare på att du har en anatomi som gör att du har en ökad risk för ITBS. Trappa upp träningen. Börja med mycket korta distanser och varva löpningen med att gå raskt. Och glöm inte att stretcha!

LÄS OCKSÅ: Bästa styrketräningen för löpare