Det här att man kan äta speciell mat för att själv rätta till kroppens vitaminbrist, det är något som Pamela Andersson funderar kring i senaste krönikan.

De senaste månaderna har jag vaknat mitt i natten av att hela kroppen spänner sig som en båge och jag kvider av smärta.

Jag tycker att jag borde vara van vid att ha ont i kroppen efter drygt 14 månaders cellgiftsbehandlingar, men de här nattliga attackerna har inget med min cancer att göra.

Jag tar tag i min fot och böjer och bänder den upp mot benet medan jag sakta väntar ut sendraget som väckte mig.

Är det inte typiskt?

Vaknar jag inte på grund av skelettvärk så är det sendrag under foten.

Nån som känner igen sig (minus cancern, då)? Hur det kommer smygande i sömnen, förmodligen har jag sträckt på mig utan att veta om det, och så hugger det till i foten som en kobra. Sendraget eller krampen (jag är lite osäker på skillnaden).

Men nu har jag äntligen hittat bot!

När vi arbetade med den här utgåvan av ToppHälsa så roade jag mig nämligen med att göra vårt ”Behöver du vitaminboosta?”-test på sidan 27 och när jag läste resultatet stod det klart och tydligt vad jag led av.

Brist på mörk choklad och banan! Ja, faktiskt!

Okej då, brist på magnesium om jag nu ska vara lite allvarlig.

Jag är som person allmänt skeptisk till för mycket konstgjort tillskott av det ena eller andra ämnet, men det här att man kan äta speciell mat för att själv rätta till kroppens vitaminbrist gillar jag skarpt.

Så nu har jag inhandlat supermaten mörk choklad och bananer och förväntar mig lite bättre sömn och mindre sendrag framöver. Jag lovar att återkomma med en rapport. Vad lider du brist på – och vad ska du äta? Läs vår Vitamin-smart-guide på sidorna 26-29.

En ny rapport från Livsmedelsföretagen landade på mitt bord i veckan, och jag slukade alla nya fakta om svenskarnas syn på topphälsa. På redaktionen märker vi ju av hur hälsotrenden verkligen slagit igenom big time, bland annat genom vår ökning av sålda tidningar, och här fick vi nya siffror att glädja oss åt.

Läs bara: Svenskarna tränar mest i hela EU! Hela 75 procent av de tillfrågade angav att de tränar regelbundet eller någorlunda regelbundet. EU-snittet är 48 procent.

Dessutom uppgav 10 procent av svenskarna att de hade deltagit i ett långlopp under det senaste året och att de planerar att göra det igen. Ytterligare 10 procent planerade att delta i ett långlopp det kommande året. Summa summarum: 20 procent av svenskarna planerar att delta i ett lopp under det här året, och jag känner mig stolt över att vara en del av den procenten.

Snart väntar Tjejmilen i New York som jag ska gå, precis som i fjol. Sedan är det ToppLoppet, ToppHälsas eget lopp, i september. 2013 blev det deltagar-rekord med drygt 5 000 löpare: kvinnor, män och barn. Vore det inte kul att slå det rekordet tillsammans i år?

Anmäl er på vår hemsida nu så spöar vi Europa igen i nästa undersökning.

För att citera en gammal tv-sketch med Sven Melander:

Tänk på procenten!

Kram!