Sommaren sjunger på sista versen och många känner hur jobbångesten börjar bubbla. Men tolka känslan som något positivt. Att jobba gör nämligen gott – för både hälsan och det sociala livet! 

Semester är ett nödvändigt måste för att vila ut och återhämta sig efter allt slit som jobbet innebär. Men den som får ångest av att återgå till arbetets rutiner bör tänka om. Det är nämligen den utan ett jobb att återgå till som dragit det kortaste strået, menar Bo Melin, professor i psykologi vid Karolinska institutet.

– Att jobba är positivt för människan. Stressen hos den som är arbetslös är högre rent biologiskt än hos den som jobbar, säger Melin till TT.

LÄS MER: Boosta din energi – knepen som klår kaffe

Slut på semestern

Att återgå till arbetet efter semestern är hälsosamt – på flera sätt.

Bidrar till en hälsosam struktur

Att återgå till sitt arbete har även positiva påverkan på det sociala livet. Det ger en nödvändig struktur och skänker en känsla av meningsfullhet. Och att få berätta om sina semesteräventyr för någon kan också ge en positiv energi.

– Även på jobb som upplevs som tråkiga och plågsamma kan den sociala samvaron betyda mycket. För de allra flesta är det positivt att komma tillbaka till sina arbetskamrater, säger Ulf Lundberg, professor emeritus i biologisk psykologi, till TT.

Psst! Vill du lära dig mer om träning och hälsa?
Kolla in vår succébok:

stora boken om din hälsa

Lite ur innehållet:
➔ Så får du ordning på mat, träning och sömn
➔ Hitta dina socker-fällor och bli kvitt sötsuget
➔ Test: Vilken träning passar dig?
➔ Vägarna till hållbar viktsuccé
➔ Sov gott med metoderna som funkar

Köpknapp_rosa