Går det att äta kastanjer? Ja. Äkta kastanjer är inte bara ätbara, de är något av en delikatess. För att inte tala om mysigt när du rostar dem över öppen eld.

ÄTA KASTANJER. Om du vill äta kastanjer är det viktigt att du väljer rätt sort! Leta efter ”äkta kastanjer” som odlas framför allt i Sydeuropa och finns att köpa i matbutiken. De kastanjer som oftast finns i Sverige, hästkastanjer, är nämligen giftiga.

Den äkta kastanjen innehåller massor av C-vitamin, och till skillnad från andra nötter, mindre fett och mer kolhydrater vilket gör att den får fram den söta och goda nötsmaken när den rostas, ångas eller kokas.

I butiken – så vet du om kastanjen är färsk

En färsk kastanj har ingen luft mellan skal och kött, så kläm dig fram för att hitta de perfekta. Köp en påse och gå hem och njut.

4 sätt att äta kastanjer på:

1. Rosta i öppen spis

Rosta kastanjerna enkelt i öppen spis, snitta ett kryss i toppen, så de inte exploderar, och lägg i folie. Lägg foliepaketet på glöden och rör runt emellanåt.

Vänta 20 minuter och njut. Vill du lyxa till det, ät lite getost till.

2. Rosta i ugn

Häll grovsalt i en form och sätt i snittade kastanjer. Saltet gör att de inte bränns och håller värmen längre. Ställ i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Ät med smör och salt. Piffa gärna till smöret med lite citron eller apelsin.

3. Koka och ät med honung (gott som godis!)

Snitta några nötter, lägg dem i kokande vatten tills skalet öppnar sig, ta upp och dra av skalet. Smält lite honung i en panna och lägg ner nötterna. Lägg dem på smörpapper och låt rinna av, salta lite om du vill och mumsa.

4. Gör en puré

Snitta och koka kastanjer i en kvart. Skala dem och koka dem sedan mjuka. Mixa till en slät puré med lite smör och grädde. Smaka av med lite socker om du vill. Servera till vilt eller kyckling.
<

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!