Var och varannan dag kan man läsa om hur nyttigt det är att dricka citronvatten på morgonen. Men underlättar det en viktnedgång, eller är det hälsosamt på andra sätt? Med hjälp av ToppHälsas kostexpert Karin Magnusson reder vi ut vad som egentligen är sant om citronvatten.

Är det nyttigt att dricka citronvatten på morgonen?

– Ja, framförallt för att det är gott plus att jag tror att det ofta leder till att man äter en bättre frukost om man gett sig själv en sån ”hälsostart” på morgonen. Citron innehåller också antioxidanter (främst skalet, så ta gärna med det) och eftersom det är surt gör det att det glykemiska indexet på det du äter samtidigt eller direkt efter blir lite lägre, säger ToppHälsas kostexpert Karin Magnusson.

Kan citronvatten öka förbränningen (som leder till viktnedgång)?

– Vet att man i någon studie sett minskad fettinlagring hos möss när de fick ämnen som finns i citronskal – men att det skulle ha effekt på förbränning hos människor, nej, det tror jag inte.

LÄS OCKSÅ: 5 råvaror som ökar din förbränning – även efter att du ätit

Kan citronvatten balansera ph-värdet?

– Nä, kroppen är smart och har flera mekanismer för att pH-värdet ska ligga på rätt nivå. Att dricka citronvatten hjälper alltså inte.

är citronvatten nyttigt?

Stärker citronvatten immunsystemet?

– Citron (och andra citrusfrukter) innehåller mycket antioxidanter så absolut kan man säga att det stärker immunförsvaret.

Minskar citronvatten inflammationer?

– Nä! Men om man UPPLEVER att det gör det, eller att det har någon annan positiv effekt (oavsett om det är vetenskapligt bevisat eller ej) – så drick på!

Kan citronvatten ”rensa kroppen”?

– Att äta väldigt nyttigt under en period tror jag är superbra, men att enstaka livsmedel, som exempelvis citron, skulle ha förmågan att rensa ut ”gifter” och ”slaggprodukter” tror jag inte ett dugg på.

Gör citronvatten oss pigga?

– Det är nog smaken i så fall som får dig att piggna till.

Får man finare hy av citronvatten?

– Om du förutom att dricka citronvatten äter bra mat med mycket grönt och undviker snabbmat, snacks och läsk så kan nog huden förbättras!

Underlättar citronvatten matsmältning?

– När man ätit stora mängder av fet och tung mat så kan det kännas fräscht att stoppa i sig citron, mynta, ingefära eller något liknande. Tror dock mer att det är en psykologisk effekt, men den är ju inte att förringa!

LÄS OCKSÅ: En shot av ingefära – hur nyttigt är det egentligen? Vår dietist svarar!

Ps. Glöm inte att riva ner skalet!

De flesta nyttigheter sitter i skalet. Så köp en ekologisk citron och riv ner skalet och inte bara pressa i saften.

4 andra välgörande drycker att testa 😍

1. Kombucha

kombucha te

Kombucha är en dryck som görs på te med hjälp av en ”kombuchasvamp”. Drycken har använts för sina hälsobringande egenskaper i den asiatiska kulturen i årtusenden, men har nu på senare år även nått västvärlden!

 

2. Kaffe

Kaffe

Kaffe har flera hälsofrämjande effekter. Bland annat sägs två-tre koppar kaffe om dagens kunna minska risken för bland annat cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och demens (enligt flera forskningar!)

Dessutom innehåller kaffe koffein som gör fettförbränningen mer effektiv, och klorgensyra som gör att blodsockret höjs långsammare och insulinutsöndringen minskar.

Grönt te

öka ditt välbefinnande

Forskning har visat att två till tre koppar grönt te om dagen har en positiv inverkan på vårt immunsystem. Man tror också att en kemisk komponent (EGCG) som ingår i grönt te har termogeniska egenskaper, vilket kan öka förbränningen.

Enligt Natural News så ökar effekten ytterligare vid en kombination av grönt te med kaffe!

 

Shot av ingefära

ingefära mot förbränning och förkylning – hur nyttigt är det egentligen?

Ingefära sägs motverka förkylningar, vara välgörande för matsmältningen och öka förbränningen. Gör gärna dina egna shots av ingefära – här är goda recept

Vill du också lära dig mera om vad som är nyttigt för just DIG? Följ med på Hälsoveckan till Tällberg och få personlig coachning!


hälsoresan webb

HÄLSORESA TILL TÄLLBERG 2020!

När: 26 sept – 2 okt 2020
Var: Villa Långbers, Tällberg
Pris: 14 999 kr

Allt detta ingår:
–Boende del i dubbelrum
– Alla måltider (frukost, lunch, middag)
– Inträde First Hotell relaxavdelning
– Personliga kost- och träningsprogram
– Träningsklocka från Fitbit (värde 1995 kr)
– Syre och laktattest
– All träning och föreläsningar

Begränsat antal platser!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!