Jag har i perioder problem med att jag får otroliga blodsockerdippar. Jag kan vara ute och gå och knappt ta mig hem, hela kroppen blir alldeles skakig. Är det farligt?

En gång tog jag ett blodprov och blev förvånad när det inte var speciellt lågt, trots att det kändes så. Hur mycket varierar blodsockret egentligen? Och beror det bara på att jag äter fel? /Anna-Carin

eric rydman

Eric svarar: Nyckeln är att undvika blodsockertopparna

Riktigt lågt blodsocker drabbar inte någon som inte har diabetes. Hormonet insulin transporterar socker till kroppens celler och sänker blodsockret. Det är det som inte fungerar som det ska hos diabetiker och de måste ofta injicera insulin. Om du inte har diabetes behöver du inte vara orolig för farligt lågt blodsocker.

Det här påverkar blodsockret

Blodsockret varierar normalt beroende på när, vad och hur mycket du ätit. Fysisk ansträngning, alkohol, vissa mediciner, anorexi och andra sjukdomar påverkar också blodsockernivåerna. Patienter som är magsäcksopererade drabbas ofta.

Symptom vid lågt blodsocker

Vi är lite olika ”bra” på att känna av lågt blodsocker. Symtomen kan vara illamående, trötthet och svaghet. Många känner sig också nervösa, kalla och darriga och kan till och med bli förvirrade.

I och med att du knappt kan gå när de här episoderna kommer tycker jag att du ska göra en mer noggrann undersökning på vårdcentralen. Man brukar bland annat ta ett blodprov när man fastat i 12 timmar.

Så undviker du lågt blodsocker

För att undvika sådana här dalar i blodsockret under vardagen finns det en del att göra. Nyckeln är att försöka undvika topparna. Regelbundna måltider och undvikande av snabba kolhydrater är effektivt. Man pratar om Glykemiskt Index (GI) som är ett mått på hur mycket en råvara höjer blodsockret.

Du kanske även behöver se över dina motionsvanor. För mycket eller för lite motion kan vara en bidragande orsak.

Det finns förstås andra orsaker till att man känner sig svag och skakig än lågt blodsocker. Om symtomen inte försvinner när du äter något sött, får man fundera på andra tillstånd.

LÄS OCKSÅ: 4 saker som händer om du slutar äta socker – på bara 10 dagar!

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!