Fråga: Jag behöver gå ner drygt tio kilo och undrar vad som är bästa träningen för att gå ner i vikt, med bäst resultat. Jag vill gå ner på ett sunt sätt. Just nu känner jag mig mest sliten och tränar ingenting men inser att jag måste ”röra på fläsket”… /Cissi

Erika svarar: Bästa träningen för att gå ner i vikt är en träning du gillar!

Erika_byline-puff_250X146

Erika Kits Gölevik är träningsexpert och utbildad PT och instruktör. Hon jobbar också sedan flera år som journalist med fokus på träning och hälsa.

Ja, haha, det är viktigt att ”röra på fläsket” av många skäl. Främst för att vi helt enkelt mår så väldigt mycket bättre då.

Du kommer att märka den största skillnaden bara av att du rör dig. Det är viktigare än exakt vad du gör. Så först och främst: hitta någon typ av rörelse som du gillar: Badminton, innebandy, dans, styrketräning, löpning, yoga. Bara du tycker om det. Kom dock ihåg att det ibland behövs mer än en dejt för att bli kär på riktigt, så ge det några gånger.

För inspiration: 21 roliga träningsformer

Gå ner i vikt med en morgonrutin

För bästa resultat när det gäller vikten skulle jag skapa en morgonrutin som går ut på att du varje dag börjar med antingen ett yogapass eller en promenad i 45–90 minuter. Den rutinen kommer både att sätta fart på din förbränning och få dig att landa mentalt vilket är A och O för att du ska sluta ”känna dig sliten”. Så länge du känner dig sliten kommer du ju aldrig att kunna prestera max och då inte heller få de resultat du vill ha.

LÄS OCKSÅ: 7 enkla morgonrutiner som kommer göra din dag

Öka träningen med tiden

När du känner att energin börjar återkomma (och det gör den snabbare än du anar), då och först då börjar du lägga in även lite tuffare pass. Kombinera din favoritträning med konditionsträning (exempelvis löpning, längdskidor, cykling, intensiva danspass etc) och funktionell styrketräning som både gör din kropp rörligare, snyggare och starkare (träna i gymmet eller testa klasser som TRX, Soma move, functional moves, shape etc).

Jag vill också slå ett slag för att våga testa någon typ av kampsport. Det är så smart och funktionell träning och dessutom är det otroligt skönt att få ”slå av sig”.

Behöver du vila?

Jag tycker också att du ska reflektera över varför du känner dig sliten. Sover du ordentligt? Äter du bra? Stressar du? Du måste börja med att göra förändringar inom dessa områden innan du kan räkna med att få strålande resultat av träningen. Det kan låta tråkigt, men att gå och lägga sig kan vara det enklaste kom i form-tipset som finns.

/Erika

 

LÄS OCKSÅ: Gå ner i vikt? Här är experternas samlade bästa knep!