I dag finns det mängder av kosttillskott som riktar in sig på antistress. Det kan vara sammansättningar av vitaminer och mineraler som kroppen förbrukar mycket av när du går på högvarv, till exempel magnesium och B-vitaminer. Men funkar de?Vi på ToppHälsa har testat några vanliga sorter och utvärderat!

7 piller som sägs motverka stress

Utöver vitaminer och mineraler så kan de piller sägs ska hjälpa vid stress innehålla örter och naturpreparat som stärker, lugnar, ökar uthålligheten eller piggar upp efter behov. Så kallade adaptogener; som rosenrot, chisandra, ashwagandha, ryskrot, lakritsrot. Adaptogener är växtbaserade ämnen som anses skydda kroppen mot olika former av psykisk och fysisk stress. Hur väl de fungerar vet man däremot inte. Det man däremot vet är att till exempel magnesiumbrist ger trötthet, utmattning och oro i kroppen. Vi testade några olika varianter för att se hur de fungerar.

1 Rosenrot forte (Bioroot)   

Vad är det: Högkoncentrerat extrakt av örten rosenrot (Rhodiola rosea L.) och svart-pepparextrakt.

Så fungerar det: Rosenrot är en adaptogen, som anpassar sig efter dina behov. Kan ha effekt vid trötthet och känslomässig stress, öka mentalt fokus och fysisk uthållighet. En amerikansk studie visade att personer med mild till måttlig depression blev hjälpta. Optimal effekt efter några månader.

ToppHälsas testare tycker: Har tagit en till två tabletter per dag och börjar känna som om jag har lite bättre balans. Är inte lika trött, känner mig fortfarande stressad, men det är inte lika illa. Om det beror på rosenroten vet jag faktiskt inte. Men det känns bra.

2 Biocitrate magnesium (Solaray)

Vad är det: Mineralet magnesium bundet till citronsyra (biocitrat) för förbättrad upptagning.

Så fungerar det: Magnesium är viktigt för nervsystemet och bidrar till att bibehålla normal energiomsättning. Det gör att musklerna kan slappna av och behövs för att hjärnan och signalsystemet ska fungera som det ska.

ToppHälsas testare tycker: Jag har sovit extremt oroligt ett tag och det tar inte mer än en vecka innan jag börjar känna resultat. Plötsligt sover jag bättre och vaknar inte längre mitt i natten av att det kryper av oro i kroppen. Magnesiumbrist kan ju orsaka oro har jag läst, och när jag har tagit kapslarna några dagar känner jag inte alls av det på samma sätt. Jag tänker att det måste på-verka hur jag mår också resten av dagen, den där krypande oron är ju något högst fysiskt.

3 Melissa dream (New nordic)

Vad är det: Medicinalväxterna citronmeliss och kamomill samt grönt te. Dessutom magnesium och vitamin B.

Så fungerar det: Citronmeliss är rogivande, kamomill lugnande, grönt te innehåller L-theanin som enligt studier är avslappnande och minskar stress. Även magnesium och B-vitamin är bra vid stress.

ToppHälsas testare tycker: Jag brukar inte ha några större sömnproblem, men nu har jag under en period haft svårt att somna. Förmodligen beror det på stress, jag är ”stissig” och har svårt att slappna av. När jag tog de här tyckte jag att jag slappnade av och slumrade in betydligt snabbare. Jag tänker nog fortsätta ta dem i perioder när jag märker att jag har svårt att somna.

4 Adapt lugn (Svenska örtmedicinska institutet)

Vad är det: Naturligt kosttillskott med ashwagandha, kamomill, rosenrot, chisandra, ryskrot samt pantotensyra (vitamin B5) och magnesium.

Så fungerar det: Innehåller rogivande växter för bättre sömn och adaptogener. Dessutom magnesium som är bra vid stress. En mindre studie har visat att försökspersonerna fick bättre sömn.

ToppHälsas testare tycker: Svårt att säga vilken effekten är, men jag känner mig faktiskt lite lugnare, och min sambo tycker att jag blivit mindre arg och stressad.

5 No stress  (New nordic)

Vad är det: Lavendel och rosmarin, B-vitaminer, magnesium, grönt te, vitamin C.

Så fungerar det: Örter som i århundraden använts som lugnande och avslappnande, kombinerat med B-vitaminer och magnesium för att stötta nervsystem och mentala funktioner.

ToppHälsas testare tycker: Jag äter redan periodvis magnesium eftersom jag upptäckt att jag sover bättre av det. Det här är ett intressant kosttillskott som också ska vara lugnande. Tycker att det har viss effekt, men det jag reagerar på är den starka lukten, den är verkligen intensiv och lite svår.

6 Ksm 66 (Medicine Garden) 

Vad är det: Kosttillskott med ashwagandha, en adaptogen ört (Withania Somnifera), flitigt använd inom ayurveda. Kallas även ”indisk ginseng”.

Så fungerar det: Ska förbättra motståndskraften mot stress, öka sexlusten, mental kapacitet och fysisk uthållighet. Ska ge bättre känslobalans och göra det lättare att somna.

ToppHälsas testare tycker: Jag började med kuren i mörkaste november när jag vanligtvis känner mig trög, trött och nedstämd. Och jag tror faktiskt att det har hjälpt en del. Jag upplevde, trots hög arbetsbelastning, inte alls så mycket jobbstress som jag brukar vid den här tiden. Min allmänna oro och ångest dämpades, jag hade lättare att somna på kvällen och kände mig utvilad när jag vaknade. Någon ökad sexlust märkte jag inte. Jag tränar mycket, men märkte inte någon förbättring när det gäller fysisk kapacitet. Däremot upplevde jag en ökad aptit, vilket gjort att jag gick upp i vikt. Kanske hade det med mitt allmänna välbefinnande att göra, men det var inte desto mindre en oönskad effekt.

7 Mega B-stress (Solaray)

Vad är det: Högdoskomplex med samtliga B-vitaminer, C-vitamin och bioflavonider (citrin/C2-vitamin).

Så fungerar det: B-vitaminer är viktigt för nervsystemet och kroppens energiomsättning. Vid stress förbrukar kroppen mer B-vitamin. Innehåller också en hög dos C-vitamin, som är en viktig antioxidant.

ToppHälsas testare tycker: Kan jag ha brist på B-vitamin? Efter en lång tids stress misstänker jag det. Känner mig trött och slö när jag börjar äta kombivitaminerna och tycker nog att jag efter några veckor blir lite piggare och får lite mer energi att göra saker. Om det beror på kosttillskottet eller på att jag blivit mer medveten om hur jag lever är osäkert. Men bättre mår jag.

Så säger experterna:

LÄKAREN: ”Naturligt kan också ha bieffekter!”

Johan Flodin, ansvarig läkare på kry.se:

Är tillskott bra när man stressar mycket?

– När det gäller tillskott och naturmediciner saknas ofta forskning som visar vilka effekter och bieffekter de har. Effekten är mer baserad på folks erfarenheter, till skillnad från vanliga mediciner som bygger på forskning och bevis. Då är det svårt för läkarkåren att säga att ”det här är bra” om tillskott. Samtidigt tycker jag att man kan vara lite öppen, och ha respekt för att saker förändras. Det som anses som placebo i dag ser vi kanske på ett annat sätt om fem år.

– Innan man börjar självmedicinera ska man dock vara medveten om eventuella risker. Även naturliga preparat har bieffekter. Vissa vitaminer (A, D, E, K) lagras också i kroppen, och det kan vara direkt skadligt att äta för mycket. Tänk också på att naturmedel kan påverka andra mediciner. Prata med din läkare om du går på någon typ av medicinering.

– Det viktigaste när man stressar mycket är att fundera över varför – och försöka göra något åt det. Fokusera på att få bra sömn, att äta bra och rör på dig. Mår du dåligt, sök hjälp.

NÄRINGSTERAPEUTEN: ”Kroppen behöver extra stöd när du stressar”

Marie Svedlund, näringsterapeut på Optimal Hälsa:

Är tillskott bra när man stressar mycket?

– Ja absolut! Men det är också viktigt att fundera över vad som är orsaken till stressen och försöka ändra på livssituationen i den mån det är möjligt. Men visst behöver kroppen extra stöd när det känns mycket i arbetsliv och privat. Den behöver mer mineraler och vitaminer när man stressar och tränar hårt. Håller det på länge kan man få näringsbrister. Då kan trötthet och nedstämdhet uppstå. När detta har pågått en längre tid uppstår ofta en så kallad binjuretrötthet eller binjureutmattning.

Vad rekommenderar du för den som stressar?

– Magnesium är vanligt att ha brist på vid mycket stress och hård träning. B-vitaminkomplex eller specifikt B6 kan vara bra. C-vitamin är viktigt för bland annat immunförsvaret och bildandet av vissa signalsubstanser. Adaptogener, till exempel lakritsrot, ashwagandha, rysk rot, rosenrot, hjälper kroppen hantera stress och kan ge mer energi och ork. Lugnande för natten kan vara örter som ex hjärtstilla, citronmeliss, passiflora eller l-teanin. Tänk på att välja tillskott med bra kvalitet!

Text Eva Gussarsson

Psst! Stressa ner och njut av några dagar i lugn, ro och gemenskap på ToppHälsas yoga-retreat i höst! Klicka nedan för att läsa mer och boka.

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.