Är det farligt att träna med träningsvärk? Och går det att få bort den på något sätt? Här är PT:ns svar och våra sju bästa träningsvärks-tips!

Har du träningsvärk? Bra jobbat, det betyder ju att du har låtit musklerna ta i! Även om du kanske skulle önska att du inte blev påmind om det i varje rörelse i dag… Varför vi får träningsvärk har forskarna inte riktigt lyckats klura ut ännu. Men de är ganska överens om att det är rörelser där musklerna dras ut och samtidigt belastas som ger den här typen av värk. Ont får vi för att musklerna sväller. Men hur är det nu då med träning och träningsvärk? Kan det vara farligt att träna när man redan har ont i ansträngda muskler? Vi ställde tre frågor till personliga tränaren Emma Barremyr.

Träna med träningsvärk

1. Kan man träna med träningsvärk?

– Att träna med träningsvärk är ingen fara, men det är viktigt att inte underskatta vilan. Sen beror det lite hur ”gammal” träningsvärken är. Är den från dagen innan kan det kanske vara bra att vila eller gå en promenad för att få igång cirkulationen som kan påskynda återhämtningen istället för att träna ett hårt pass som bryter ner kroppen ännu mer, men är träningsvärken några dagar gammal spelar det ingen roll.

LÄS MER: Guide: Ska du verkligen träna idag?

2. Kan man göra något för att få bort träningsvärken?

– Träningsvärk går inte att ta bort, men att gå promenader, köra yoga eller på annat sätt skapa cirkulation i kroppen kan gynna återhämtningen efter ett hårt träningspass som gett träningsvärk.

3. Varför är träningsvärken värst två dagar efter träningen?

– Det där är olika från person till person. Träningsvärken kommer oftast 24-72 timmar efter avslutat träningspass och när det är som värst varierar mellan olika personer.

LÄS MER: Så länge ska du vila mellan passen!

6 tips för att ta hand om träningsvärken

  1. Värm upp och varva ner ordentligt vid varje pass.
  2. Gå inte ut för hårt efter ett träningsuppehåll, gå ut försiktigt och öka på efter som istället.
  3. När du har träningsvärk – undvik att pressa musklerna du har ont i för hårt. Men rör gärna på dig för att öka blodcirkulationen och hjälpa musklerna att läka. Du kan till exempel gå, jogga, cykla eller yoga.
  4. Träna andra muskelgrupper än de du har ont i, om du ändå vill träna när värken är som värst.
  5. Var försiktig med rörelser som bromsar om du vill undvika träningsvärk, som att springa i nerförsbacke, innebandy eller racketsporter där du tvärnitar mycket.
  6. Gör det ont när du tränar – sluta!

OBS! Om du fortfarande har värk efter en vecka så ska du kontakta din vårdcentral, enligt Vårdguiden 1177.se.

Vill du läsa mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa det senaste inom kost, träning och hälsa!

Träna med D-Flex & Pam!

  • Hitta formen på 21 dagar – unikt program
  • Totalt 9 timmar film, där ni tränar tillsammans
  • Pepp och skratt med chefredaktör Pamela Andersson
  • Så ska du äta för att må bra, och bli stark!