Livsmedel kan vara fulla av olika symboler, men vad innebär egentligen de olika produktmärkningarna? Vad har de för definition, vilka regler har lett fram till dem och vad har egentligen EU bestämt? Här är en guide till våra vanligaste produktmärkningar.

svanen_märkt

Vad betyder Svanenmärkningen?

Svanen finns på varor som är miljövänligare, och har så lite klimatpåverkan som möjligt.

Vad är svanen? Svanen är ett nordiskt märke med miljö- och klimatkriterier.

På vilka varor? Märkningen används på till exempel kemiska varor, hygienartiklar, maskiner och butiker, men också tjänster som påverkar miljön.

Kriterier: Visionen för Svanen är ett hållbart samhälle. Svanen utvecklar sina kriterier utifrån ett livscykelperspektiv, alltså att hela kedjan i produktionen, från råvara till avfall, ska vara så miljövänlig som möjligt och ha så lite klimatpåverkan som möjligt.

 

bra_miljoval

Vad innebär det för miljön att det står Bra Miljöval på förpackningen?

Bra Miljöval finns på varor som har stor miljöpåverkan, men som är minst skadliga.

Vad är Bra Miljöval? Bra miljöval är Naturskyddsföreningens märke.

På vilka varor finns det? Det är främst produkter som har stor miljöpåverkan som märks, till exempel hushållskemikalier, textiler, transporter och pappersprodukter.

Kriterier: Märket har tagits fram för att underlätta för konsumenter att handla på ett sätt som är bättre för miljön när det gäller produkter som har stor miljöpåverkan. Du kan med hjälp av märkningen alltså hitta de produkter som är minst skadliga för miljön. Produkterna och tjänsterna som bär märkningen måste utvecklas kontinuerligt för att bli skonsammare för miljön.

 

EU_ekologiskt

Vad betyder EU-ekologiskt?

EU-ekologisk märkning finns på varor som är minst 95 procent ekologiska.

Vad är EU-ekologiskt? EU:s ekomärke för ekologiskt jordbruk. Kallas även EU-lövet.

På vilka varor finns det? Mat och dryck.

Kriterier: Den här märkningen visar att 95 procent av produktens ingredienser är ekologiskt certifierade. Märkningen är obligatorisk sedan den 1 juli 2010 på alla färdigförpackade produkter som har tillverkats inom EU och uppfyller kraven. Varje år kontrolleras djurens förhållanden och medicinering.

 

rättvisemärkt_fairtrade

Vilken skillnad gör Fairtrade-produkter?

Fairtrade-märkning visar att produkterna bidrar till bättre villkor för anställda och odlare i u-länder.

Vad är Fairtrade? En oberoende certifiering som skapar förutsättningar för odlare och anställda i u-länder att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

På vilka varor finns det? Till exempel kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färsk frukt, juice, ris, glass, socker, müsli, snacks, godis och honung, vin, rosor, sportbollar.

Kriterier: När du väljer Fairtrade-produkter bidrar du till att odlare och anställda i utvecklingsländer får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. En vara med den här märkningen visar också att köparen betalar en extra premie som används till att utveckla lokalsamhället. Barnarbete och diskriminering motverkas.

 

kravmärkt_logga

Vilka betyder KRAV?

KRAV-märkning innebär att varan är ekologisk med extra höga krav.

Vad är KRAV? Kontrollföreningen för ekologisk odling.

På vilka varor finns det? Bröd, fisk, skaldjur, frukt, kött, grönsaker, alkohol, socker, oljor.

Kriterier: KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Kontrollföreningen för ekologisk odling är ett privat initiativ för ekologisk märkning. Märket finns på mat från hela världen.

 

nyckelhålsmärkning

Hur nyttiga är livsmedel som är Nyckelhålsmärkta?

Nyckelhålsmärkning visar att maten bland annat innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer.

Vad är Nyckelhålsmärkt? Livsmedelsverkets symbol för vägledning till nyttigare mat.

På vilka varor finns det? Till exempel färska och frysta grönsaker, oljeflaskor, i mejeridisken, i brödhyllan, bland flingpaketen, på färsk fisk, mat i kyldisken, färdigrätter och smörgåsar.

Kriterier: Väljer du mat med Nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.

 

astma-allergiförbundet

Vilka betyder Svalanmärkningen?

Svalanmärkningen innebär att att produkten är bra ut allergisynpunkt.

Vad är Svalan? Astma- och allergiförbundets märkning.

På vilka produkter finns den? Till exempel målarfärger, smink, sängar, tvättmaskiner, förbandsmaterial.

Kriterier: Produkterna som får svalanmärkning ska ses som en vägledning för konsumenten i sökandet efter produkter som kan vara bra ur allergisynpunkt. Produkterna är fria från bland annat parfym och allergener.

 

svensktsigill

Vilka betyder Svenskt sigill-märkningen?

Svenskt sigill visar att  produkten kommer från en odlare eller djuruppfödare i Sverige, och att den uppfyller vissa extra krav.

Vad är Svenskt sigill? Märkningen för mat och blommor som garanterar svenskt ursprung på råvaror från förstklassiga certifierade odlare och djuruppfödare.

På vilka produkter finns märkningen? Mat och blommor.

Kriterier: När en blomma eller ett livsmedel bär märket Svenskt Sigill kommer den från en odlare eller djuruppfödare i Sverige som är certifierad. Certifieringen innebär att de har uppfyllt extra produktionsmervärden inom områdena djuromsorg, minskad miljöpåverkan och livsmedelssäkerhet.

250px-Conformité_Européenne_(logo).svg

Vad innebär en CE-märkt produkt?

CE-märkning visar att produkten uppfyller grundläggande krav på bland annat säkerhet.

Vad är CE-märkning? En produktmärkning inom EU och EES. Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne. En produkt med CE-märkning får säljas i EES-området.

På vilka produkter finns den? Till exempel byggprodukter, leksaker, maskiner, hissar, fritidsbåtar, skyddsutrustning och värmepannor.

Kriterier: Förutsättningarna för att få CE-märka en produkt är att produkten överensstämmer med grundläggande krav på bland annat  hälsa, säkerhet, funktion, miljö och att kontrollprocedur har följts. Är en produkt försedd med CE-märkning visar detta att tillverkaren eller importören har följt de grundläggande krav som återfinns i de EU-direktiv som reglerar detta. Det innebär till exempel att tillverkaren är ansvarig för alla skador som orsakas av den CE-märkta produkten.

 

LÄS OCKSÅ: 10 proteinrika och nyttiga livsmedel för dig som inte vill äta kött

 

Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa något inom kost, träning och hälsa!

bylinemall_allman(2)